Системното събиране на отпечатъци и ДНК при извършване на полицейска

...
Системното събиране на отпечатъци и ДНК при извършване на полицейска
Коментари Харесай

Съдът на ЕС обяви за недопустимо поголовното събиране на отпечатъци и ДНК - Темида

Системното събиране на отпечатъци и ДНК при осъществяване на полицейска регистрация, както се прави в България, е неприемливо, постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС) , заяви " ".

" Директива 2016/680 не позволява национално законодателство, което планува редовно събиране за задачите на регистрацията им на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, без да планува обвързване за способния орган да ревизира и потвърди, от една страна, че събирането на тези данни е безусловно належащо за постигането на съответните преследвани цели, и въпреки това, че тези цели не могат да бъдат реализирани посредством ограничения, които засягат в по-малка степен правата и свободите на съответното лице ", се стимулира Съд на Европейския съюз.

Според българското законодателство всеки обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент предстои на полицейска регистрация и наложително му се прави фотография, снемат се пръстовите му отпечатъци и му се взема ДНК. Няма значение какво тъкмо е закононарушението, за което е упрекнат, стига да е съзнателно и да не е от частен темперамент.

В случай на отвод, съдът го принуждава да го стори, без да има достъп до делото и право на преценка за основателността на обвиняването.

Въпросът бе подложен пред Съд на Европейския съюз от закрития към този момент Специализиран углавен съд. Поголовното взимане на отпечатъци и ДНК при полицейската регистрация бе единият проблем, изложен в преюдициалното питане. Другият бе невъзможността съдът да реализира действителен надзор, когато би трябвало да разпореди насилствена полицейска регистрация.

По отношение на биометричните и генетичните данни Съд на Европейския съюз акцентира, че са сензитивна информация. И показва, че условието на посочената инструкция е единствено в случаите " когато това е безусловно належащо " и това би трябвало да се пояснява в смисъл, че дефинира по-строги условия за правомерност на обработването им. Освен това обсегът на това условие би трябвало да се дефинира и предвид на правилата, свързани с обработването на данни, като ограничение на задачите и свеждане на данните до най-малко.

Съд на Европейския съюз счита, че понятието " съзнателно закононарушение от общ темперамент " е изключително необятно и може да се ползва към огромен брой закононарушения, без значение от естеството и тежестта им, от съответните условия по тези закононарушения, от възможната им връзка с други висящи производства, от предходните действия на съответното лице или от неговия самостоятелен профил.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР