Системите за GPS навигация над Черно море често не работят,

...
Системите за GPS навигация над Черно море често не работят,
Коментари Харесай

Русия заглушава GPS сигнали в Черно море и София

Системите за GPS навигация над Черно море постоянно не работят, а казусът се изостря през август 2023 година Смушения са засечени и на летище София. Властите споделят, че няма заплаха за самолети и кораби, само че не и кой е виновен. Румънски военачалник обаче назова Русия. И в действителност може да е рисково, написа " Свободна Европа ".
Авиацията е едно от заниманията на Ангел (името е сменено). На 31 август 2023 година той слуша радио диалозите на кулата на летище София. Малко преди 10 часа чува, че водачите на няколко кацащи самолета рапортуват за проблем с GPS навигацията.
Същото се повтаря преди обед и на 1 септември. Свободна Европа също прослуша няколко записа от осведомителния радиоканал на летище София. " Съобщава се за обезсърчителен GPS сигнал над летище София " (Unreliable GPS signal reported in the vicinity of the aerodrome), се чува на 1 септември.
Загуба на GPS сигнал се засича и над Черно море. Справка във виртуалната карта на GPS разстройствата в света gpsjam.org демонстрира, че те обгръщат българския бряг и териториални води от юни 2022 година Системата на уеб страницата употребява данни от ADS-B трансмитерите на самолетите. Ако сигналът се губи, е допустимо да има заглушаване.
Проблемът в района се следи, откакто Русия атакува Украйна през февруари 2022 година, демонстрират данните.
Българските институции споделят, че няма проблеми за придвижването на самолетите или с корабоплаването в Черно море в региона, тъй като имат аварийни системи за навигация и не се разчита единствено на GPS сигнал. Властите не споделят от кое място идва заглушаването, само че удостоверяват, че стартира след началото на съветската инвазия. Няколко институции, армията и службите са осведомени и търсят решения.
Началникът на Генералния щаб на армията на Румъния военачалник Даниел Петреску обаче ясно уточни кого счита за виновен. Русия " интензивно и непрекъснато " заглушава GPS връзките на корабите в румънски териториални води, което води до риск от конфликти, а Румъния и НАТО би трябвало да се приготвят за дълготрайна борба с режима на Руската федерация, сподели Петреску в края на септември.
Експертът по електронна война доктор Томас Уидингтън, създател на няколко книги за електронна битка и съветник на няколко държавни управления. счита, че заглушаването се прави от съветските военни кораби в Черно море, а задачата евентуално е да се предпазят от ракети (JDAM) и други оръжия с GPS ориентиране.
" Не е наложително руснаците да го вършат преднамерено, само че има последици и непряк резултат, тъй като може да бъде доста рисково за цивилните съдове, разчитащи на сателитна навигация ", сподели Уидингтън пред Свободна Европа.
Наблюденията на Ангел, който слуша радио диалозите на кулата на летище София и засича известията за разстройства в GPS сигнала в избрани дни, се удостоверяват и от архива на виртуалната карта на GPS разстройствата.
" Проблемите с GPS сигнала са моментни ", сподели пред Свободна Европа Георги Пеев - общоприет шеф на „ Ръководство на въздушното придвижване “ (РВД).
По думите му те " по никакъв метод не компрометират сигурността на въздухоплаването, тъй като е обезпечена различна наземна навигация, която разрешава на екипажа да употребява наземните средства, които България е осигурила ".
Пеев сподели, че " има задоволително национални органи, които са осведомени, които наблюдават обстановката ". Взели сме всички ограничения евентуално утежняване на GPS сигнала да не води до проблеми в която и да е сфера, добави той.
Какъв е източникът на заглушаване на летище София не е ясно. " Честно казано, не знам, тъй като не е всекидневно място за интервенции ", сподели и доктор Томас Уидингтън.
През август 2023 година смущаването на GPS сигнала над Черно море доближава изключително огромни размери. От 17 юли Русия организира военни " учения " в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море. Тогава Русия приключи договорката за експорт на зърно от Украйна, реализирана преди този момент с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.
" Няма такова обучение, това е просто мотив, който Русия употребява, и видимо провеждайки обучение, тя се пробва да блокира износа на украинско зърно ", сподели в края на септември министърът на защитата Тодор Тагарев.
На картата в зоните най-интензивно GNSS заглушаване (Global Satellite Navigation System) - това е терминът за всички сателитни системи за навигация, с изключение на крайбрежията на България и Румъния, попада и част от Средиземно море. Тя обгръща Южния бряг на Турция, Кипър и брега на Сирия.
Общото сред двете зони е, че в тях са ситуирани съветски военни кораби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР