Системите с изкуствен интелект се доближават до уменията на програмистите(снимка:

...
Системите с изкуствен интелект се доближават до уменията на програмистите(снимка:
Коментари Харесай


Системите с изкуствен интелект се доближа


Системите с изкуствен интелект се приближават до уменията на програмистите
(снимка: CC0 Public Domain)

AI компанията DeepMind сътвори платформа с изкуствен интелект AlphaCode, която освен може да програмира като човек, само че го прави на „ конкурентно” равнище. Дъщерното сдружение на Alphabet тества системата при осъществяване на задания от надпреварите по програмиране.

Според резултатите от теста, AI системата се подрежда измежду 54-те % програмисти, които са се справили най-добре със дилемите, заяви. Това е огромна стъпка напред към основаване на независими системи за програмиране, макар че уменията на AlphaCode не дават отговор безусловно на дилемите, които извършва средностатистическият програмист.

Изследванията на DeepMind към момента са на ранен стадий, само че към този момент е ясно, че AI може самостоятелно да взема решение програмни задания, които до неотдавна бяха по опциите единствено на хората. Компанията чака, че в дълготраен проект AlphaCode ще помогне на разработчиците да пишат код, ще усъвършенства продуктивността на чиновниците и ще разкрие нови способи за писане на програмен продукт.

AlphaCode е тествана на платформата Codeforces, която разгласява седмични задания за програмиране и оценки на програмисти. Задачите са разнообразни от тези, с които може да се сблъска програмист, когато основава да вземем за пример комерсиално приложение. Те са по-„ самодостатъчни” и изискват задълбочено познаване както на логаритмите, по този начин и на теоретичните концепции на компютърните науки. За решаването им е нужен смесен метод, защото програмистът би трябвало да схваща логиката, математиката и самото програмиране.
още по темата
Един образец е задача, в която би трябвало да намерите метод да преобразувате низ от случайно повтарящи се букви s и t в различен низ от същите знаци, като употребявате стеснен брой натискания на клавиши. В същото време състезателите не могат просто да вкарват нови букви вместо старите – те би трябвало да употребяват клавиша Backspace и да изтрият няколко букви от истинския низ. Задачата се отнася до образци със междинна трудност.

Десет сходни задания са предоставени на AlphaCode да ги извърши по същия метод като хората. AI системата генерира редица вероятни решения и отстранява несъответствуващите, като започва кода и ревизира резултата, тъкмо както би го направил програмист-човек.

10-те задания, препоръчани от AplphaCode, са изпълнени от 5000 програмисти на уеб страницата Codeforces. Работата на AI попада в първите 54,3% от отговорите и съгласно DeepMind това обезпечава на AI рейтинг Codeforces Elo от 1238. Така изкуственият разсъдък се подрежда измежду първите 28% от програмистите, които са състезават на уеб страницата през последните шест месеца.

DeepMind отбелязва, че актуалните умения на AlphaCode са използвани единствено за надпревари по програмиране, само че на доктрина новата система разрешава на разработчиците да основават принадлежности, които могат да създадат програмирането по-достъпно и, някой ден, изцяло автоматизирано.

Много други компании работят върху сходни решения. През последните години беше реализиран огромен прогрес, само че всички тези системи надалеч не могат да заемат мястото на индивидите програмисти. AI кодът постоянно е цялостен с неточности и защото такива системи нормално се образоват на библиотеки с обществени кодове, от време на време възпроизвеждат фрагменти, които са предпазени от авторско право.

Освен това специалистите по осведомителна сигурност се притесняват, че атакуващите могат съзнателно да пишат и споделят в GitHub код с бекдори, който по-късно ще се употребява за образование на AI системи, вследствие на което те са обречени да вършат неточности в бъдещите си решения.

Тези проблеми значат, че AI системите за програмиране евентуално ще бъдат интегрирани постепенно в работата на елементарните програмисти, до момента в който „ заслужат” доверие. С други думи, занапред ще се учат и учат. Но го вършат доста бързо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР