Систематичното инвестиране е сред най-достъпните начини за спестяване, а клиентите

...
Систематичното инвестиране е сред най-достъпните начини за спестяване, а клиентите
Коментари Харесай

Малките вноски носят дългосрочна доходност

Систематичното вложение е измежду най-достъпните способи за икономисване, а клиентите са предпазени от Фонда за компенсиране на вложителите, изяснява Татяна Иванова, изпълнителен шеф „ Маркетинг и дистрибуция – Банкиране на дребно “ в ОББ

- Госпожо Иванова, какви са новите артикули, с които желаете да отговорите на новите действителности, в които се намира банковата система?

- При нулеви лихви по обичайните срочни депозити и спестовни сметки ОББ предлага благоприятни условия за вложение в договорни фондове. През май 2021 година ОББ сполучливо започва предлагането на 10 подфонда на контрактуван фонд чадър ОББ Експертийз с опция за покупка на дялове посредством еднократна инвестиция или посредством така наречен систематично вложение.

- Какво стои зад термина „ систематично вложение “ и за кого е уместно?

- Систематичното вложение е измежду най-достъпните способи за икономисване по света и набира все по-голяма известност и в България. Сред главните му преимущества е опцията да влагаме дребни суми всеки месец, като клиентът самичък избира размера и в какъв фонд да бъдат вложени тези средства. Систематичното вложение работи дейно и когато пазарите са в интервал на по-висока динамичност или да вземем за пример, когато пазарът е отчел спад и по-късно е възстановил равнището си. Тези негови преимущества го вършат подобаващ за всеки, който желае да икономисва дълготрайно.

ОББ е единствената банка на пазара, която предлага ръководство на последователен капиталов проект напълно цифрово посредством мобилното си приложение ОББ Мобайл без посещаване на банков клон. Клиентът може да сътвори своя СИП посредством приложението, а също по този начин когато и да е да промени размера на месечната вноска, определената дата за вложение, както и сметката, от която се събират вноските.

- Бихте ли ни дали образец за „ Систематичен капиталов проект “?

- Много от нашите клиенти търсят метод да заделят постоянно дребна сума от прихода си, като целят в даден миг да акумулират задоволително средства, с цел да осъществят своя цел, като да вземем за пример да обезпечат образованието на децата си в първокласен университет и да им дадат един добър старт в независимия живот. Създавайки последователен капиталов проект, те влагат всеки месец, без да товарят бюджета си.

Сумата се удържа автоматизирано от разплащателна сметка в лв. или евро, като се влага във фонд ОББ Експертийз Динамичен Балансиран. Колкото по-дългосрочно влагаме, толкоз по-голям е капацитетът на инвестицията ни, защото доходността от следващи години е и върху тази от предишни. Това назоваваме резултатът на капитализацията. Именно тази опция за вложение посредством дребни вноски, гъвкавостта клиентите да дефинират параметрите, както им е най-удобно, и опцията да получат персонализиран капиталов съвет вършат систематичното вложение толкоз комфортно и желано.

- За една година каква рентабилност може да се реализира посредством капиталовите ви артикули?

- Опитните вложители знаят, че колкото по-дългосрочно влагат, толкоз по-висок е капацитетът на инвестицията във съвместен фонд. В интервала на възобновяване от ковид динамичността на пазарите остава по-висока. Именно по тази причина би трябвало да бъдем реалисти и да гледаме в по-дългосрочен проект, когато формираме упованията си. Потенциалът за рентабилност е в директна взаимозависимост от равнището на риск, което сме склонни да поемем – колкото по-високорисков е взаимният фонд, толкоз по-висока евентуална рентабилност можем да чакаме, само че и би трябвало да сме подготвени да останем вложени по-дълго.

- Каква финансова отбрана осигурявате?

- Клиентите са предпазени от Фонда за компенсиране на вложителите, като всеки следва да се запознае с изискванията и реда от уеб страницата sfund-bg.com. Също по този начин съществуват ред нормативни условия като да вземем за пример условия за постоянното издание на доклади и информация за оптималната бистрота, както и задължението активите да бъдат съхранявани в депозитарна институция, изолирани от активите на самото ръководещо сдружение. ОББ дава опция на клиентите да наблюдават цената на вложените средства непосредствено през мобилното приложение ОББ Мобайл.

- Какъв е опитът на „ KBC Груп “ със систематичното вложение на другите европейски пазари?

- „ KBC Груп “ е измежду водещите играчи в бизнеса, обвързван с асет мениджмънт. Имаме лидерски позиции на всички пазари в Европа, в които участва: в Белгия, Чехия, Унгария, Словакия и България. В разнообразното портфолио от капиталови артикули на „ KBC Aсет Мениджмънт “ систематичното вложение е желан както от така наречен начинаещи вложители, които вършат първи стъпки в света на вложенията, по този начин и от опитни вложители, които търсят повече благоприятни условия за диверсификация на средствата си. Броят на дейните капиталови проекти в „ KBC Груп “ надвишава над 1,6 млн. и бележи резистентен двуцифрен растеж всяка година във всичките 6 страни, в които групата участва.

- Колко време лишава откриването на СИП в ОББ Мобайл? Колко време пести? Как е обезпечена сигурността на клиента при мобилното банкиране?

- Процесът по основаване на последователен капиталов проект в ОББ Мобайл е извънредно подсъзнателен и лишава не повече от минута. Освен основаването на СИП в ОББ Мобайл нашите клиенти получават редица други функционалности: наблюдават всекидневно цената на направената инвестиция, както и статуса на съществуващия си капиталов портфейл непосредствено посредством телефона си. Сигурността на ОББ Мобайл е подсигурена посредством вход с биометрични данни като пръстов отпечатък и потребление на софтуерен токен, вграден в мобилната апликация.

Венцислав Савов. Текстът е оповестен в бр. 07/2021 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР