Системата за заетост на САЩ се нуждае от спешна модернизацияСАЩ

...
Системата за заетост на САЩ се нуждае от спешна модернизацияСАЩ
Коментари Харесай

IBM възражда „мъртвия” език COBOL

Системата за претовареност на Съединени американски щати се нуждае от незабавна рационализация

Съединени американски щати незабавно се нуждаят от експерти по COBOL, които да модернизират системата за претовареност
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM предприе самодейност за възобновление на античния език за програмиране COBOL, който датира от времето на огромните машини (мейнфреймите ) – преди повече от 60 години – и от дълго време е изгубил своята известност .

Инициативата е предизвикана от разпадането на системата за претовареност в щата Ню Джърси, вследствие на пандемията от ковид. Софтуерът, употребен за нейната работа, е написан на COBOL и престана да се оправя със дилемите, предоставени му на фона на внезапно увеличение на броя на молбите за компенсации за безработица.

Информационната система изисква незабавна рационализация, само че в света на практика липсват експерти по COBOL. Езикът даже беше наименуван „ мъртъв ” в обява на Tom’s Hardware.

IBM ще провежда курсове за образование по COBOL, като в същото време има намерение да съживи общността от експерти по този език, употребявайки модерни информационни способи, които са уместни и по време на обща карантина и самоизолация.
още по тематиката
За задачата компанията към този момент е подхванала редица дейности, в това число основаване на няколко високо-специализирани уеб конгреси, свързани съответно с езика за програмиране COBOL.

Инициативата на IBM e подкрепена от плана Open Mainframe, посветен  на създаването на програмен продукт с отворен код за мейнфрейми и под надзора на Linux Foundation. Самите курсове ще бъдат изцяло безвъзмездни, а след завършването им IBM възнамерява да разгласява всички материали на GitHub в профила на Open Mainframe Project.

COBOL (съкратено от COmmon Business Oriented Language) е измежду най-старите езици за програмиране в света – първата му версия е издадена през 1959 година Един от неговите съавтори, Джин Самет, умря през 2017 година на 89 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР