Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за

...
Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за
Коментари Харесай

Внимание, шофьори: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата към този момент работи , заяви министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, взаимно със заместник-министъра на електронното ръководство Валентин Мундров.

Тя действа от 16 октомври , а до 2 ноември, за две седмици, са връчени над 5000 документа на жителите, които имат регистрация в системата, като огромна част от тях са изплатени. Изпратените документи от системата на Министерство на вътрешните работи за административно-наказателна активност към системата за електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 хиляди електронни фиша, добави министър Стоянов.

Ние ще подобрим събираемостта на санкциите , което е главната предварителна защита във връзка с битката с пътните катастрофи, сподели той. Във връзка със събираемостта на санкциите за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата,  Стоянов уточни, че до октомври 2023 година са събрани над 11 млн. лева, което е с повече 2,5 млн. лева по отношение на октомври 2022 година

Калин Стоянов добави, че опцията за консолидиране на системите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на електронното ръководство е дадена през законодателните промени, направени през август по отношение на нарушаванията на пътя.

Заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров уточни, че жителите ще получават текстово известие на телефон или е-поща с минимално забавяне след осъществяване на нарушаването на пътя.

Услугата не изисква наложителна регистрация , само че в случай че има такава, всеки може да ревизира, наблюдава и да се осведоми за публикуван фиш и наказателно разпореждане, сподели той и посочи, че при регистрация могат да се показват данни за приемане на известията.

От Министерство на вътрешните работи обясниха още, че документите за нарушавания, за които хората ще бъдат уведомявани са фиш за определяне на нарушавания на място, електронен фиш за определяне на нарушавания на скоростта и наказателно разпореждане в резултат на открито нарушаване с акт за такова. Когато бъдат издадени тези три документа против нарушителя, се задейства системата за известяван. „ Ако има нещо, което смущава жителите в известието, да се извърнат към Министерство на вътрешните работи, с цел да получат информация “, допълниха от институцията.

Ако жителят има регистрация в системата за електронно връчване , той може да отвори електронния фиш и наказателното разпореждане, както и има опция да заплати онлайн санкцията.

Сред законодателните промени , признати през август, е и отнемането на коли от водачите, които са открити да ръководят след приложимост на опиати и алкохол над 1,2 промила, напомни министърът. Тази мярка работи, разяснява Калин Стоянов и уточни, че от влизането в действие на измененията досега са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след приложимост на опиати и алкохол са 194.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР