Системата за двойно предаване 4MOTION на Volkswagen е доказала своите

...
Системата за двойно предаване 4MOTION на Volkswagen е доказала своите
Коментари Харесай

Перфектно подготвени за зимата с двойно предаване 4MOTION

Системата за двойно предаване 4MOTION на Volkswagen е потвърдила своите благоприятни условия технология с доста разнообразни мощни страни. Актуалните рискови метеорологични условия дават добър мотив и идеална опция да се запознаете по-задълбочено с тези преимущества и да хвърлите къс взор обратно в историята на двойното предаване.

Volkswagen T-Roc също се предлага със система за двойно предаване 4MOTION.

Фантастични снежни пейзажи в цяла Европа и температури много под нулата. Истинска зимна приказка, само че на пътя тези условия изправят водачите и колите пред доста специфични и нерядко тежки провокации. В продължение на десетилетия на помощ в такива случаи идват системите за задвижване на четирите колела, които предотвратяват буксуването на колелата и усъвършенстват сцеплението съз заснежената и заледена настилка.

През 1984 година Volkswagen показа на пазара един напълно нов артикул в лицето на Passat Variant GT syncro, оборудван с едноименната система за двойно предаване. От този миг нататък моделите на Volkswagen с четири задвижващи колела поемат ролята на самобитни крайъгълни камъни в моделната гама на марката. Междувременно инженерите на Volkswagen не престават и за момент да усъвършенстват технологиите в тези системи. През 1996 година името „ syncro “ е сменено с „ 4MOTION “, а в днешно време двойното предаване в моделите 4MOTION е неразривно обвързвано с авангардните асистиращи системи и предлага по-добра и по-ефективна работа след като и да било преди. От тази позиция няма нищо чудно във обстоятелството, че моделите със задвижване на всички колела са търсени освен от феновете на зимните спортове.

“Произвеждаме коли с със система за двойно предаване в продължение на съвсем 40 години”

показва Томас Улбрих, виновният за софтуерното развиване член на управителния съвет на Volkswagen Леки коли. “Благодарение на нашата поредна развойна активност и систематичното развиване на технологията, ние сме в положение да предложим моделите със система за двойно предаване на доста привлекателна цена. В резултат на това, голям брой наши клиенти получават опцията да се възползват от преимуществата на задвижването на четирите колела, което на собствен ред има забележителен принос във връзка с пътната сигурност и удоволствието от шофирането..”

През 1984 година Volkswagen показа на пазара модела Passat Variant GT със система за задвижване на четирите колела.

Версии със система 4MOTION се оферират в съвсем всички моделни линии на марката Volkswagen. Въпреки че двойното предаване усъвършенства сцеплението и динамичните характерности на пътя при всевъзможни метеорологични условия, през зимните месеци ще срещнете най-вече коли Volkswagen 4MOTION на местата, в които снегът, студът и комплицираните пътни условия са част от всекидневието. Задвижването на четирите колела обаче има смисъл и е от изгода освен в заснежените планински региони или при превъзмогването на рискови офроуд терени. Тази технология усъвършенства сцеплението и динамичността на шофиране на съвсем всеки терен и пътна настилка и по този метод се грижи за обезпечаването на оптимална връзка сред автомобила и пътя. Нещо повече – всички модели на Volkswagen, оборудвани със система за задвижване на четирите колела, са извънредно подобаващи за изтегляне на разнообразни типове прикачни товари и това качество ги прави идеални и желани спътници за притежателите на лодки, ремаркета за транспорт на коне или каравани.

Четири е повече от две – по какъв начин работи системата 4MOTION

Интелигентната система за двойно предаване 4MOTION задейства:

• колелата на предния и на задния мост

• според от типа на терена

• в границите на едвам няколко хилядни от секундата.

По този метод системата предотвратява дейно загубата на сцепление и буксуването на колелата и спомага за обезпечаването на оптимално сцепление и двигателна сила за модела на Volkswagen.

Volkswagen предлага разнообразни разновидности на системата за двойно предаване 4MOTION. Най-често срещаната версия е системата с електронно ръководен многодисков съединител, която се употребява при моделите с напречно ситуиран мотор (като T-Roc, Tiguan, Passat01, Arteon и други). В естествени условия при тази система задвижващи са най-вече колелата на предния мост. Ако датчиците на електронното ръководство на системата открият загуба на сцепление, то подава незабавна команда за включване и на задното предаване. На процедура този развой протича толкоз бързо и гладко, че лидерът не го усеща по никакъв метод – с изключение на посредством усъвършенстваното държание на пътя вследствие от действието на системата 4MOTION, несъмнено. А защото при положителни пътни условия се употребяват единствено колелата на предния мост, тези модели са и доста икономични.

Надежден сателит при пътешестване върху заледени и заснежени пътища - моделът Touareg с включена в общоприетото съоръжение система за двойно предаване 4MOTION.

Стандартното съоръжение на третото потомство на Touareg включва и система за непрекъснато двойно предаване 4MOTION. Задвижването на всички колела е съчетано с осемстепенна автоматизирана трансмисия с напълно електронно ръководство (превключване на предавките „ Shift by Wire “), с екран за предавките на скоростния лост и на екрана на блока на контролните принадлежности зад кормилото. При 4MOTION в Touareg блокировката на централния диференциал с асиметрично динамично систематизиране на въртящия миг работи като разпределителна кутия на въртящия миг сред предния и задния мост – до 70% от него може да се съобщи на предните колела, а към задните може да се изпрати до 80% от тягата.

4MOTION Active Control – самостоятелни профили за придвижване по всевъзможен тип терен

Touareg и версиите с двойно предаване на T-Roc, Tiguan и Tiguan Allspace оферират на лидера и опция за избор на самостоятелни профили на шофиране според от типа на терена и настилката. Това става с лекост благодарение на превключвателя с въртене и натискане 4MOTION Active Control, ситуиран на централната подпора зад скоростния лост. Многофункционалният и доста подсъзнателен за приложимост уред управлява работата на другите функционалности на системата за двойно предаване, а с нея и съответните профили на шофиране. Водачът може да го употребява за активиране на четири съществени профила и разнообразни подменюта. При завъртане на превключвателя наляво се обезпечава достъп до двата профила за придвижване по твърда настилка „ Street” и „ Snow”, а завъртането надясно води до двата офроуд профила „ Offroad” (автоматична конфигурация на параметрите за придвижване без път) и „ Offroad Individual” (гъвкави настройки).

Въртящият се комутатор на 4MOTION Active Control

Напълно естествено, настройките, направени посредством 4MOTION Active Control в границите на секунди оказват въздействие и върху работата на всички асистиращи системи, които имат отношение към стабилността и динамичността на автомобила в съответната обстановка. Профилите на шофиране „ Comfort”, „ Normal”, „ Sport”, „ Eco” и „ Individual”, също се избират посредством 4MOTION Active Control и се употребяват за конфигурация на самостоятелните желания на лидера във връзка с работните параметри на мотора, автоматизираната трансмисия, климатизацията на купето и реакциите на електромеханичното сервоуправление.

Системата за двойно предаване 4MOTION обезпечава доста преимущества

Централният ръководещ модул на системата следи непрекъснато динамичните параметри на държанието на автомобила, както и оборотите и сцеплението на обособените колела и с помощта на стремително бързите си реакции разпределя интелигентно въртящия миг. Това води до следните изгоди:

• По-добро сцепление

• Отлично държание на пътя

• Оптимално ръководство на силовия тракт – да вземем за пример при завиване. режим на придвижване с висиоки обороти или при изтегляне на прикачен товар

• Оптимален баланс на тягата сред предния и задния мост

• Максимална непоклатимост както на пътя, по този начин и отвън него

Ново измерение на динамичността на пътя - система 4MOTION с функционалност R-Performance torque vectoring в новия Golf R

Наред с неподходящите метеорологични условия и терените с нестабилна и неприятна настилка, системата за двойно предаване 4MOTION е неизменим признак и на спортните модели с високи динамични качества на марката Volkswagen. Най-ярките образци в тази тенденция са новите Golf R02, Tiguan R03, Arteon R04 и Arteon R Shooting Brake05 - те се оферират с нова високотехнологична система за задвижване на всички колела с функционалност за селективно ръководство на въртящия миг сред колелата на задния мост, известна като 4MOTION с R-Performance Torque Vectoring. Името е дълги и звучи комплицирано, само че функционалността е в действителност вълнуващо изобретение в гамата на марката – при него механизмът на задния мост разпределя въртящия миг освен сред предния и задния мост, само че и сред двете задни колела. Това значи, че в завой до 100% от тягата може да бъде ориентирана към външното за завоя колело, което дава забележителни преимущества във връзка с динамичността на автомобила в завой.

За първи път в международната автоиндустрия, посредством Vehicle Dynamics Manager системата за двойно предаване употребява мрежова съгласуваност с другите системи за надзор на работата на ходовата част като електронните блокировки на диференциалите (XDS) и адаптивно ръководство на окачването DCC. Благодарение на тази тясна интеграция на другите системи, новите R-модели оферират оптимални характерности във връзка с сцеплението с пътя, показват неутрално ръководство с допустимо най-висока степен на точност, оптималната пъргавост и не на последно място - оптимално наслаждение от шофирането.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР