Системата позволява един отпадък да се напише като друг отпадък,

...
Системата позволява един отпадък да се напише като друг отпадък,
Коментари Харесай

БСП: Данните за рециклирането на отпадъци в България са измислени. Нужна е реформа в сектора

Системата разрешава един боклук да се напише като различен боклук, показаха депутатите от левицата на чуване на екоминистъра в Народното събрание

„ През годините системата на разделното събиране на боклука стана тежка и монополна. Условията за една компания да получи лиценз да извършва тази активност са извънредно тежки. И тази монополизация докара до измислени цифри за преработването в България и до опцията да се регистрира желязо за хартия и назад. Не сте ли мислили, че съществено би трябвало да се бръкне в тези организации за разделно събиране? ". С тези думи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Манол Генов се обърна към министъра на околната среда и водите Асен Личев по време на чуването му в Народното събрание.
Генов напомни, че от Българска социалистическа партия от дълго време упорстват за съставянето на обществени регистри в този бранш.
„ Порочен е моделът на събирането на продуктовите такси. Няма европейска страна, която внася коли, да ти вземат еко таксата авансово. Таксата се заплаща при утилизиране на автомобила, а ние какво вършим - взимаме я при вноса. Кой оперира с тези пари, какъв брой коли могат да бъдат утилизирани? ", попита още националният представител от левицата.
Генов изрази недоумение за какво първата законодателна самодейност на екоминистъра са промени в Закона за водите и в наредбата, които Валери Симеонов се опитал преди няколко мандата да вкара през Закона за нуклеарната енергетика. Той посочи, че става въпрос за наказателната процедура на Европейския съюз към дребните ВЕЦ-ове в някои потоци и реки в България.
„ Щом сте решили, че това е толкоз значим закон при цялата празнина, която описахте пред нас във връзка с отпадъците, не знам какво ще ви избави от наказателната процедура или от нещо друго. Или ще се обслужват ползите на трите асоциации, които мощно упорстваха да има промени, с цел да могат да си въртят централите, да си продават тока ", сподели още Манол Генов от парламентарната естрада.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков също изрази отношение по тематиката за вноса на боклуци, като съгласно него информацията, че 400 хиляди тона боклуци са внасяни и изгаряни в България не дава отговор на истината. По неговите думи по-голямата част от това са първични материали за промишлеността.
„ Но въпреки всичко има и разбъркан битов боклук, който се изгаря и това съставлява риск и вреда за здравето и за околната среда. За да се реши този проблем би трябвало систематична промяна ", уточни Божанков.
„ Г-н министър, Вие нямате визия какви са потоците на боклуци в личната Ви страна, тъй като българската система за ръководство на боклуци почива върху машинация. Достигнатите равнища на преработване са виртуални. Няма по какъв начин да знаете какво се внася от Европа и от трети страни, когато не знаете какво се рециклира в България, тъй като българската система разрешава един боклук да се напише като различен боклук ", разкри Божанков, обръщайки се към екоминистъра.
„ Каква е Вашата визия и какви ограничения предприемате България най-сетне да се измъкне от този зле употребен кръг на рециклиращата стопанска система, защото Европейският съюз към този момент е надалеч напред в своята визия? ", попита министъра на околната среда и водите националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Атанас Костадинов.
По неговите думи България е пропуснала големи благоприятни условия във връзка с кръговата стопанска система.
„ Не към този момент преработването е лайтмотивът и на кръговата стопанска система, и на Зелената договорка, и на битката с фактора на отпадъците, а по-малкото произвеждане, екодизайнът и редуцирането на рециклиращите артикули ", уточни Костадинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР