Системата от плаващи диги Мойсей се задейства заради изключително високото

...
Системата от плаващи диги Мойсей се задейства заради изключително високото
Коментари Харесай

Венеция бе спасена от катастрофално наводнение от дигите „Мойсей“

Системата от плаващи насипи " Мойсей " се задейства поради извънредно високото повишаване на водното ниво във Венецианската лагуна и с паси Венеция от огромни наводнения , оповестиха италиански медии.

Заради проливните дъждове из цяла Италия метеоролозите предвидиха, че водното равнище в лагуната, или по този начин наречената " висока вода " ще доближи 170 сантиметра през днешния ден. Това е покрай рекордните равнища.
 
 Венеция БГНЕС

В резултат на предизвестието бяха вдигнати подводните насипи на " Мойсей " през нощта, което защищити града и фамозния му площад " Сан Марко " от огромни провали.

В града бушуват и мощни ветрове, а проливните превалявания не престават да валят . Това обаче не попречи на няколко смели туристи да излязат на разходка в града.

Феноменът " висока вода " във Венеция се дължи на композиция от фактори, обострени от климатичните промени. Сред тези явления са п окачване на морското ниво, извънредно огромните приливи и подронването и слягането на терените , на които е построен градът.

" Ако бариерите на " Мойсей " не бяха тук, щеше да има пагубно наводняване във Венеция ", съобщи италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини.

А кметът на Венеция Луиджи Бруняро добави, че в случай че не е била системата от насипи, то равнището на водата в региона на Пунта каузи Догана във Венеция, където се сливат двата огромни канала -  Канале гранде и Каналът Джудека - е щяло да бъде 173 сантиметра. " Щяхме да имаме ново опустошаване, в случай че не беше " Мойсей " , написа той в страницата си във Facebook. " Трябва да имаме куража да вършим избори и да имаме вяра в технологиите ", добави Бруняро.
 
 Венеция БГНЕС

" Мойсей ", планиран през 1984 година и в който бяха вложени милиарди евро, проработи за първи път през 2020 година след закъснения в реализацията и корупционни кавги. " Мойсей " е планиран по този начин, че да може да защищити града от приливи, достигащи 3 метра.

Според прогнозите " високата вода " във Венеция ще продължи и в сряда, и  в четвъртък, като се счита и, че през двата дни равнището ще е 140 сантиметра.

Проливни дъждове и наводнения имаше другояче и в Сардиния, Лацио и Абруцо, добавя АНСА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР