Системата е хронично недофинансиранаПсихиатричните грижи в България са пред срив.

...
Системата е хронично недофинансиранаПсихиатричните грижи в България са пред срив.
Коментари Харесай

Пред срив са психиатричните грижи в България

Системата е хронично недофинансирана


Психиатричните грижи в България са пред срив. Системата е извънредно недофинансирана, а човешкият запас от здравни експерти в нея – под минимума за естественото й действието. Без незабавни ограничения, поради междинната възраст на лекари и сестри, миграцията на експерти и непривлекателността на специалността, до 10 години няма да има кой да обслужва пациентите. Душевно болните, които са приети в болница, всеобщо живеят при тежки хигиенични и санитарно-битови условия, обект са на дискриминация и се нарушават главните им човешки права; психологично болните у нас са лишени от опцията да имат персонално пространство, от съответни рехабилитиращи грижи и следващи стратегии. Това са единствено част от констатациите на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), изложени в отчет за положението на психиатричната помощ у нас. Документът беше показан през вчерашния ден в Народното събрание от националния съветник на България по психиатрия – проф. Дроздстой Стоянов, а събитието бе под патронажа на Комисията по опазване на здравето.

Освен неприятните битови условия, постройките на доста от лечебните заведения за психологично заболели, са разнебитени, мръсни и пренаселени. Отбелязват се фрапиращи случаи като да вземем за пример 35 пациенти, ползващи една-единствена тоалетна и нямащи място за предпазване на персонални движимости (Университетска болница “Свети Наум ”), се отбелязва още в отчета. Консултантите регистрират още високо равнище на безсилие на личния състав, демотивация и липса на доверие и че системата ще се реформира сполучливо.

Бюджетът за психиатрични грижи у нас варира годишно сред 1 и 2% от всички пари за здраве, което е извънредно незадоволително, означи проф. Стоянов. В отчета на ЕПА се показва, че също така като цяло финансирането на бранша е комплицирано и произтича от разнообразни потоци – държавния бюджет, общините, директни заплащания от пациенти или техни близки, които образуват огромен % от всички контракти с НЗОК.

У нас Националният център по публично здраве и разбори започва поредност от обучителни семинари за общопрактикуващи лекари, психолози и обществени служащи от цялата страна. Те са в границите на план „ Повишаване на потенциала на експертите от първичната здравна помощ в България за ранно разкриване и предварителна защита на психичноздравни проблеми ”, подсилен от СЗО с финансиране от Германия.

300 000 взимат помощи


Краен дефицит на медицински личен състав


7,4 лекари на 100 000 население

 Медицинските сестри за психологично здраве са 978. Медицинските сестри за психологично здраве са 978.
Лицата с психиатрични разстройства, които получават някаква форма на обезщетение поради положението си, са към 300 000. За съпоставяне все още броят на психиатрите в страна е 447, което съставлява 7,4 на 100 хиляди души население, при приблизително за Европа 18 за страните от Европейски Съюз. Медицинските сестри за психологично здраве са 978, психолозите са 89, а обществените служащи в бранша – 50. Броят на тези здравни служащи е извънредно непълен и поради, междинната им възраст, е предвидимо, че без незабавни промени, през идващите 10 години, системата на здравните психиатрични грижи в България ще е изправена пред срив, се показва в отчета на ЕПА.

Един от главните проблеми е обосноваване на младите специализанти и задържането им в страната, в системата на психиатричната помощ.

Статистика


68 профилирани кревати на 100 000 души


Над 6000 лица под настойничество

 16 са психиатричните отделения в многопрофилните лечебни заведения в страната ни, които разполагат с 425 кревати и 48 места за дневни грижи. 16 са психиатричните отделения в многопрофилните лечебни заведения в страната ни, които разполагат с 425 кревати и 48 места за дневни грижи.
Психиатричните кревати на 100 000 души са 68, което е към междинната стойност за Европа. 16 са психиатричните отделения в многопрофилни лечебни заведения в страната ни, които разполагат с 425 кревати и 48 места за дневни грижи. Броят на леглата е в диапазона от 10 до 79 на болница.

По настоящи данни у нас има шест академични психиатрични клиники с 375 кревати и 168 места за дневни грижи, като борят на леглата е в диапазона 35-199.

Данни на Националната база данни “Население ” през юни 2012 година сочат, че в страната ни е имало 6249 лица под цялостно наставничество и 791 – под отчасти. 3679 от тези хора са в обществени услуги от жилищен вид за деца и възрастни, демонстрира статистиката на Агенцията за обществено подкрепяне.

Препоръки на консултантите


10% от парите за здраве са нужни в бранша


По-високи заплати

 Консултантите акцентират потребността от възстановяване на образованието в психотерапията и психосоциалните интервенции. Консултантите акцентират потребността от възстановяване на образованието в психотерапията и психосоциалните интервенции.
Увеличение на заплатите на личния състав в заведенията за психично-здравни грижи и заделяне за бранша на 10% от бюджета за опазване на здравето. Това са част от рекомендациите на консултанти от ЕПА. Сред останалите е основаване на национална работна група, управлявана от народен клиничен началник, която да съветва, управлява и извършва програмата за смяна.

Докладът на Европейската психиатрична асоциация акцентира потребността от съдействие сред здравното министерство и общественото министерство, както и от подобряването на образованието в психотерапията и психосоциални интервенции.

Осигуряване на хуманни среди за грижа за пациенти с психологични болести, определяне на способ учреден за премерване на качеството на услугите, както и осъществяване на самостоятелен обзор за постоянно оценяване на напредъка, поучават още те.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР