Сирма груп дебютира на борсата през 2015 г. © Георги

...
Сирма груп дебютира на борсата през 2015 г. © Георги
Коментари Харесай

"Сирма груп" търси близо 40 млн. лв. капитал от борсата

" Сирма груп " дебютира на борсата през 2015 година

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Фонд за недвижими парцели България " търси 38 млн. лева от вложителите на борсата

Дружеството разгласи процедура за нарастване на капитала за инвестиция в нова офис постройка
23 апр 2018
" Градус " внесе в КФН проспект за борсовия си дебют
18 апр 2018
" Сирма груп " планува годишен растеж на приходите от 35% до 2022 година

Дружеството възнамерява придобиване на нови софтуерни компании и лансиране на системи с изкуствен интелект
7 фев 2018 Българската софтуерна компания " Сирма груп " ще търси още 40 млн. лева от борсата. Тя ще издаде нови 39 573 679 броя безналични акции с право на един глас и номинална и емисионна стойност от 1 лева Това излиза наяве от документи, подадени към Комисията за финансов контрол. Решението е било признато от Съвета на шефовете на 2 май. В най-благоприятен вид капиталът може да бъде повишен от 59.3 млн. лева сега до 98.9 млн. лева За да бъде предлагането сполучливо, ще би трябвало да бъдат записани половината от акциите, в който случай капиталът ще бъда повишен единствено със цената на записаните активи. Посредник по нарастването е ПФБК.

В момента акциите на холдигна се търгуват при цена съвсем равна на емисионната - 0.98 лева
Всички нови бумаги ще бъдат от един клас - елементарни, безналични, поименни с право на един глас в общото заседание на акционерите, право на дял и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията.

Средствата от борсата ще бъдат употребявани за осъществяване на тактиката за развиване – уголемение на портфолиото от артикули и метаморфоза на корпоративната конструкция. Част от средствата ще отиде и за маркетинг и разпространение на новите артикули на " Сирма груп ".

От тактика към действителност

" Сирма груп " разгласи желанието си за нарастване на капитала в тактиката за развиване на компанията до 2022 година В нея бе вписано още, че холдингът ще търси непрекъснат двуцифрен годишен растеж на приходите, а до 2022 година групата би трябвало да доближи 120 млн. евро продажби.

Операцията по нарастване ще е забавна и като тест за вложителите. " Сирма груп " непрекъснато усъвършенства резултатите си, само че това не се отразява на капитализацията й след листването на борсата. За съпоставяне - при първичното предложение в края на 2015 година цената на заспиване на акциите беше 1.20 лева и тогава компанията набра 11.4 млн. лева

Според консолидирания доклад на " Сирма груп холдинг " общите доходи на групата за 2017 година са били малко над 52 млн. лева, което е растеж от 25% по отношение на миналата година. Нетната облага е 6.2 млн. лева През идващите четири години сдружението ще се концентрира и върху основаването на нови когнитивни артикули, както и блокчейн логаритми за банковия бранш и киберсигурност.

От началото на годината акциите на компанията са изгубили над 10% от цената си, а за последната година цената на книжата са с над 15% надолу. Пазарната капитализация все още е 58 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР