Сирийският президент Башар Асад се опитва да трансформира военните успехи

...
Сирийският президент Башар Асад се опитва да трансформира военните успехи
Коментари Харесай

Далечният обсег на американските санкции спъва възстановяването на Сирия

Сирийският президент Башар Асад се пробва да трансформира военните триумфи в следвоенно възобновяване, само че западните наказания са съществена спънка, която би могла да изплаши непознатите компании.

Сирия понесе големи материални опустошения, а милиони служащи избягаха, бяха привикани в армията или убити. Агенция на Организация на обединените нации прави оценка вредите от войната на 388 милиарда $.

Широкообхватното възобновяване наподобява към момента е надалеч. Съюзниците на Асад - Русия и Иран, както и Китай, направиха някои вложения в страната, само че не могат да си разрешат разноските за възобновяване и желаят други страни да споделят бремето.

Западните страни настояват, че няма да одобрят финансови средства за възобновяване на Сирия или да вдигнат глобите, в случай че няма политическо споразумяване. Междувременно глобите затрудняват непознатите компании да работят там.

Въпреки че някои съумяват да вършат бизнес в Сирия, необятният обсег на глобите и обширните благоприятни условия на Съединени американски щати да ги постановат значат, че фирмите рискуват да ги нарушат несъзнателно.

Повечето западни компании стоят настрани. Една от компаниите, надяващи се в бъдеще да работят в Сирия, е немският производител на тръби " Остендорф Кунстщофе ", взела участие на интернационалния търговски панаир в Дамаск и изграждаща връзки с евентуални клиенти.

Въпреки това тя към момента не е сключила никакви контракти и локалният й представител Набил Муграби, основан в Бейрут, сподели, че компанията чака политическия климат да се проясни.

" Срещаме спънки. Няма директна морска връзка сред Германия и Сирия. Има сирийски банки, които не могат да получават никакви пари от Европа, и европейски компании, които се опасяват да получават средства от Сирия ", сподели той.

Американските наказания против Сирия предшестват рецесията, само че бяха разширени откакто Асад потуши митингите през 2011 година, и още един път откакто в страната избухна война.

Санкциите замразиха активите на сирийската страна и на стотици предприятия и физически лица, в това число членове на държавното управление, армията и силите за сигурност, както и на други, упрекнати в присъединяване в създаването и потреблението на химически оръжия.

Санкциите не разрешават износа, продажбата или даването на услуги, дружно с всевъзможни нови вложения в Сирия от което и да е американско физическо или юридическо лице. Те също не разрешават всевъзможни покупко-продажби на американски контрагенти със сирийски нефт или въглеводородни артикули, или вноса им в Съединени американски щати.

Санкциите на Европейския съюз бяха наложени през май 2011 година, поради " бруталните репресии и нарушаването на правата на индивида " в Сирия и от този момент са подновявани няколко пъти.

Те не са толкоз всеобхватни като американските наказания, само че са въпреки всичко обширни и включват заледяване на активи, възбрана за пътешестване, търговски ограничавания, финансови наказания и оръжейно ембарго.

Те не разрешават търговията със артикули, които биха могли да бъдат употребявани с военни цели или за репресии, първокласни артикули, скъпоценни камъни и метали, съоръжение или технологии за някои браншове на петролната и газовата индустрия, в това число изследване и произвеждане, пречистване и втечняване на газ.

Европейските наказания са ориентирани също към сирийската електрическа система, като не разрешават на европейски компании да строят електроцентрали, да доставят турбини или да финансират сходни планове.

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз съдържат изключения за филантропични доставки и за предмети, от които се нуждаят задачите на Организация на обединените нации в Сирия.

Европейски Съюз разрешава също на компании да правят действия в енергийния и електроенергийния браншове, планувани в контракти, подписани преди налагането на глобите.

" Това не е за хора със слаби сърца ", сподели Ана Брадшо, съучастник в юридическата адвокатска фирма " Питърс енд Питърс " в Лондон, която дава съвещания по глобите.

Американските разпореждания съставляват по-голям риск за компаниите, ангажирани в Сирия, в сравнение с тези на Европейски Съюз, сподели тя.

Американските управляващи преследват нарушителите по-усърдно, в сравнение с Европейски Съюз, където използването може да бъде затруднено от разликите сред 28-те страни за това, по какъв начин да се интерпретират разпоредбите и наказванията.

Американските наказания, като се изключи че са по-широки по обсег, имат и по-далечен обхват: американската пълномощия се популяризира върху световната активност на всички " американски субекти ".

Този термин включва по едно и също време американските физически лица и компании, както и непрекъснато пребиваващите в Съединени американски щати и съгласно някои санкционни разпореждания - понастоящем невключващи Сирия - непознатите филиали на американски компании.

През април американските управляващи желаеха ареста на български жител, работещ в българския клон на американска компания по дело, обвързвано със глобите против Сирия, по което през декември бяха вкарани в пандиза трима американци.

Вашингтон освен взима ограничения против нарушителите на американските наказания. Той също може да сложи в черния лист непознати компании или физически лица, които оказват помощ на други, да заобиколят глобите, определяйки ги като задгранични извършители на глобите, на които е неразрешено да водят множеството си бизнес покупко-продажби с американци.

Неамериканските компании рискуват да си навлекат проблеми, в случай че някоя част от договорката включва американци или американски компании.

" Ако правите нещо, което принуждава някой различен, който е обект на американска пълномощия, да наруши американските наказания, тогава и от вас ще се търси отговорност ", сподели Брадшо.

Дори изрядни компании могат несъзнателно да попаднат под ударите на замразяването на активите, в случай че имат взаимоотношения с попаднал в черните описи субект или организация в непрозрачния сирийски бизнес климат.

Този риск набъбна откакто Асад укрепи контрола си, сподели Брадшо. " Хората, които ще разпореждат поръчките за възобновяване и тези, които ще ги управляват, евентуално ще са същите хора, против които са ориентирани финансовите наказания ".

" Колкото повече успееш да демонстрираш, че твоето съответно старание е основателно, толкоз по-добри шансове имаш да убедиш управляващите, че не би трябвало да те преследват ", сподели тя, предупреждавайки, че не постоянно може да се откри дали даден контрагент е под наказания.

Сирийският финансов министър Маамун Хамдан сподели пред Ройтерс предходната седмица, че глобите са несправедливи, тъй като засягат елементарните хора, по едно и също време с държавното управление и армията.

Въпреки филантропичните изключения, глобите удариха по сирийското опазване на здравето, сподели представителят за Сирия на Световната здравна организация (СЗО) Елизабет Хоф.

Санкциите засегнаха доставката на някои медикаменти посредством разстройване на транзакциите с непознати банки и възпирането на доста интернационалните фармацевтични компании да търгуват със Сирия, сподели тя.
Ангъс Макдауъл от Ройтерс, превод за БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР