Сирийските правителствени сили се готвят да отрежат пътя на бойците

...
Сирийските правителствени сили се готвят да отрежат пътя на бойците
Коментари Харесай

Силите на Асад опитват да изолират "Ислямска държава" в битката за Дамаск

Сирийските държавни сили се готвят да отрежат пътя на бойците от " Ислямска страна " (ИД) в южен регион на Дамаск към прилежащите покрайнини под контрола на бунтовници в опит да принудят екстремистите да се предадат или да се изтеглят от региона, оповестиха държавните медии.

Тази зона в южен Дамаск е последната от столицата, която не се управлява от силите на президента Башар ал Асад. Други бунтовници в региона, измежду които една обвързвана с " Ал Кайда " група, са декларирали, че ще се реалокират в региони в Северна Сирия, държани от бунтовници.

Държавната телевизия " Ал Ихбария " съобщи, че държавното управление се надява да изолира ИД в Хаджар ал Асуад. Телевизията сподели фрагменти с гъст сив пушек, който се издига над квартала, до момента в който държавното управление го обсипва с артилерийски и въздушни удари. Жители на Дамаск споделят, че звуците на детонациите отекват из столицата. Телевизията заяви, че снайперисти на ИД стрелят по публицисти, които отразяват боевете, само че не уточни дали някой е ранен.

Стотици бойци на ИД са се окопали в Хаджар ал Асуад и Ярмук - палестински бежански лагер, който наподобява като огромен жилищен квартал. Бунтовници от други фракции държат околните покрайнини Ялда, Бабила и Бейт Сахем. В петък ИД се съгласи да се откаже от своя финален анклав в Дамаск, само че към момента нейните бойци не са почнали да се предават на държавните сили и да се трансферират в други региони под контрола на ИД в страната.

Офанзивата в южен Дамаск съответствува с подготовката на бунтовници да изоставен градовете в региона на Каламун, източно от столицата, според съглашение, което им разрешава да се трансферират в зони под контрола на опозицията в Северна Сирия. Това е последната от капитулациите на бунтовниците, откакто по-рано този месец обширният район Източна Гута бе върнат под контрола на държавното управление.

Когато държавните сили си възвърнат южните дамаски квартали и района на Каламун, Асад ще има за пръв път от години опция да управлява цялата територия към Дамаск и централната част на страната и всички пътища нагоре до Хомс.

Фотогалерия: След ударите в Дамаск >

ИД сподели в изказване, че държавното управление е нанесло 400 въздушни удара по Хаджар ал Асуад и Ярмук, разрушавайки огромни елементи от кварталите. Групировката твърди, че е умъртвила над три дузини държавни бойци, само че за това няма без значение удостоверение, а и екстремистите постоянно преувеличават тези цифри. Организация на обединените нации заяви, че от началото на боевете предходната седмица множеството от шестте хиляди цивилни в лагера Ярмук наложително са се преместили в прилежащото предградие Ялда. Базираният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права сподели, че откак офанзивата е почнала предишния четвъртък, са били убити 11 индивида.

Правителствените сили ускоряват своята акция за завладяване на всички останали анклави в столицата и близките региони. Контролираните от ИД зони в южен Дамаск са техните последни убежища, откакто бунтовниците се изтеглиха от Източна Гута в резултат на гневната държавна атака и хипотетичната офанзива с токсичен газ в град Дума.

В отговор на хипотетичната офанзива против Дума Съединени американски щати Англия и Франция нанесоха ракетни удари по сирийски съоръжения за химически оръжия. Оттогава има известия, че Москва ще продаде на Дамаск усъвършенствана система за противовъздушна защита. На въпрос за известията, че Русия възнамерява да продаде системи С-300 на Сирия съветският външен министър Сергей Лавров отговори, че " не може да каже, че въпросът е организиран ". " Трябва да изчакаме и да забележим какви решения ще вземат съветското управление и сирийските представители ", сподели Лавров, представен в понеделник от съветски новинарски организации.

 Силите на Асад пробват да изолират
© Associated Press

Междувременно френският президент Еманюел Макрон сподели на съветския си сътрудник Владимир Путин, че Франция желае да подтикне враждуващите фракции в Сирия към повече разговор. Телефонният диалог с Путин се състоя в понеделник, часове преди Макрон да замине на публично посещаване в Съединените щати. Това бе първият диалог сред двамата водачи след въздушните удари на Франция, Англия и Съединени американски щати на 14 април.

Макрон сподели, че желае да работи с Русия за предизвикателство на " същински политически развой " и за " усилване на филантропичната помощ за цивилното население ", гласи изказване на френското президентство. Макрон ще посети Русия на 24-25 май. Русия е основен съдружник на Асад и от 2015 година оказва решаваща въздушна поддръжка за военните му акции. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1356)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР