Сирийската бежанска криза вече е на седем години. През първите

...
Сирийската бежанска криза вече е на седем години. През първите
Коментари Харесай

Световната банка: Поуки от интегрирането на сирийските бежанци на гръцкия пазар на труда

Сирийската бежанска рецесия към този момент е на седем години. През първите няколко години Турция и Гърция се смятаха най-вече за съществени директни страни заради географското си местонахождение. Въпреки това, затварянето на маршрута за Западните Балкани и договореностите ЕС-Турция последователно трансформираха двете страни от директни порти в дестинации за бежанци. С тази смяна фокусът на реакцията на политиката за бежанците в тези страни също се промени, разширявайки фокуса от, написа Световната банка.

Ангажимент на Световната банка за интеграцията на бежанците в пазара на труда в Гърция

През последните години услугите за интеграция на бежанците в Гърция бяха лимитирани до ad hoc начинания, предоставяни най-вече от интернационалните организации и неправителствени организации. Няколко начинания се реализираха и на локално равнище, като община Атина играе значима роля.

В подтекста на прекосяването към дълготрайни интеграционни решения, Световната банка работи в тясно съдействие с Гръцката обществена работа по заетостта (DYPA), в съдействие с Европейската комисия. DYPA към този момент е подготвен да започва I.Ref.Job Pilot, който има за цел да помогне на бежанците да преминат към работа.

Оперативни уроци

Обширен обзор на интернационалния и локалния опит стига до следните управителни съществени правила за планиране и осъществяване на гръцкия пилотен план и са използвани за интеграция на пазара на труда на бежанци и на други места:
Бежанците би трябвало да бъдат настанени в работни условия допустимо най-скоро, с цел да се предотврати напускането им от работната мощ и да се лимитират дълготрайните проблеми, като дълготрайна безработица или неактивност; Когато директното сравнение на работни места не е допустимо, следва да се дават други услуги, като езикови, меки умения и техническо образование, стажове или дотации за заплати въз основа на търсенето на локалния пазар на труда; Езикът и меките умения би трябвало да получат задоволително внимание, изключително в ранните етапи на интеграция; Услугите би трябвало да вземат поради характерните провокации, пред които могат да се сблъскат бежанците, като липса на запознаване с административните процедури, неустановеност по отношение на бъдещето, отговорности за грижи за децата и психически стрес; Доброто схващане на уменията и предходния опит на бежанците е от решаващо значение.
На процедура построеният проект ползва тези правила, като надгражда съществуващите обществени служби за поддръжка на заетостта, основава постоянна система за идентифициране на предишно образование, умения и опит и укрепва партньорствата с частния бранш. Пилотният дизайн също се възползва от поуките, извлечени по време на осъществяването на сходен план, изпълняван от Турската обществена организация по заетостта с поддръжката на Световната банка и финансиране от Европейския съюз.

Практически принадлежности

Сред създадените принадлежности два могат елементарно да се употребяват другаде. Първият е инструмент за различаване на умения, оценка основана на въпросник, подкрепена от образни принадлежности, която има за цел да разпознава главните спънки и бариери пред заетостта; предходно обучение, образование, професионален опит и меки умения; и други потребни умения, като цифрови умения или дарба за шофиране.

Въз основа на резултатите от тази оценка, консултантите изготвят самостоятелни проекти за деяние и ориентиране към подобаващи служби. Вторият инструмент е тактика за ангажиране на работодателите, основана за увеличение на ангажираността на DYPA с работодателите, облекчение на евентуалните им опасения и поощряване на бизнес обосновката за претовареност на бежанци. Стратегията също по този начин предлага способи на компаниите да се ангажират с бежанците в подтекста на повишение на тяхната корпоративна обществена отговорност.

Точно когато броят на търсещите леговище за първи път в Европейския съюз стартира да понижава, пандемията от COVID-19 и в този момент войната в Украйна пренастроиха бежанската рецесия в Европа.

Бежанските рецесии постоянно са неочаквани и засягат голям брой измерения на живота на тези, които бягат от своите страни, както и на тези, които ги одобряват. Необходими са устойчиви решения, с цел да се преодолее тяхното влияние. Ранното нахлуване на пазара на труда е основно за дълготрайните резултати.

Колкото по-рано дадена страна се ангажира да интегрира бежанците, толкоз по-рано бежанците могат да възобновят живота си и приемащите страни се възползват от позитивния им принос. Предишни бежански рецесии демонстрираха, че построяването на системи, които улесняват интеграцията на бежанците, е инвестиция със мощна икономическа аргументация. Ангажиментът на Световната банка в Гърция дава някои оперативни уроци и на практика принадлежности, които могат да се включат, която европейските страни и сътрудниците за развиване употребяват в поддръжка на украинските бежанци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР