Сирия: Протестите срещу нарастващите икономически затруднения се разпространяват в южната част на страната

...
Протестите срещу правителството на Сирия се засилват в южната част
Коментари Харесай

Протестите срещу правителството на Сирия се засилват в южната част на страната на фона на широко разпространения гняв срещу решението му да намали субсидиите за гориво, когато милиони хората вече се борят да си позволят основни стоки поради хиперинфлацията.

Голям банер, показващ президента Башар ал-Асад, обесен на един от главните площади в град Сувейда, се вижда подпален в едно видео, споделено в социалните мрежи медии през изминалата седмица.

„Искаме всички да излязат по улиците в Сирия“, казва мъж в друг клип. „Ние сме тук срещу бедността и унижението, призовавайки за нашите права. Всички трябва да са навън и да протестират.“

Тълпи дори са заснети да призовават за падането на президента, като скандирания като „Да живее Сирия и долу Башар Асад“ повтарят тези от 2011 г. продемократично въстание, прераснало в гражданска война.

Контролираният от правителството Сувейда стана свидетел на протести срещу г-н Асад през последните 12 години, но това е първият път, когато подобни лозунги се чуват по улиците му.< /p>

Неговият режим отдавна е внимателен в отношенията си с друзката секта на малцинството, чиито последователи съставляват повечето от жителите на града и околностите му. Той е толерирал несъгласието там в по-голяма степен, отколкото в други райони под негов контрол.

Някои протестиращи се провеждат и в съседна провинция Дераа, където Въстанието през 2011 г. започна, но беше превзето от правителството седем години по-късно.

Искания за промяна< /h2>

Влошаващите се условия на живот накараха много хора да излязат на улицата през последните месеци.

Но протестите се засилиха миналата седмица, след като правителството обяви пълното премахване на субсидиите за бензина и частичното премахване на субсидиите за мазута.

Влошаваща се икономическа криза, с сривът на валутата, подхранващ хиперинфлацията, остави почти 90% от населението да живее под прага на бедността. Но внезапният скок в цените на горивата влоши още повече ситуацията.

Месечните доходи на някои служители в обществения сектор струват едва 20 долара (15,80 британски лири) валутен курс на черния пазар. Това ги е оставило неспособни да си позволят дори основни хранителни доставки за семействата си.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР