Сирия и Саудитска Арабия са се договорили да отворят отново

...
Сирия и Саудитска Арабия са се договорили да отворят отново
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще възстанови отношенията си със Сирия

Сирия и Саудитска Арабия са се договорили да отворят още веднъж посолствата си , откакто прекъснаха дипломатическите си връзки преди повече от десетилетие, оповестиха трима източници , осведомени с въпроса. Това е стъпка , която ще означи скок напред в завръщането на Дамаск в арабското политическо пространство.

Контактите сред Рияд и Дамаск са набрали скорост след историческото съглашение за възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран , основен съдружник на президента Башар Асад, разкри районен източник, обвързван с Дамаск.

Възстановяването на връзките сред Рияд и Дамаск би било най-значимото развиване в напъните на арабските страни да възстановяват връзките си с Асад , който беше отритнат от доста западни и арабски страни след началото на гражданската война в Сирия през 2011 година

Друг районен източник, обвързван с Дамаск показа, че двете държавни управления се приготвят да отворят още веднъж посолствата си след Курбан Байрам , мюсюлмански празник през втората половина на април . Според информация на един от източниците и посланик от Персийския залив решението е било взето вследствие на полемики в Саудитска Арабия с почитан чиновник на сирийското разузнаване.

Службата за връзки на саудитското държавно управление, външното министерство на кралството и сирийското държавно управление не пожелаха да дадат формален коментар.

Внезапният дипломатически пробив може да покаже по какъв начин съглашението сред Техеран и Рияд може да се отрази на други рецесии в района, където тяхното съревнование подклажда спорове , в това число войната в Сирия. Съединените щати и няколко техни районни съдружници, в това число управляваните от сунитите Саудитска Арабия и Катар, поддържаха някои от сирийските размирен групи. Асад съумя да ги победи в по-голямата част от Сирия значително с помощта на Иран и Русия.

Отстраняване от Арабската лига

Обединените арабски емирства , различен стратегически сътрудник на Съединени американски щати, са водещи в нормализирането на контактите с Асад , като неотдавна го одобриха в Абу Даби дружно със брачната половинка му. Саудитска Арабия обаче работи надалеч по-предпазливо . Дипломат от Персийския залив съобщи, че високопоставеният чиновник на сирийското разузнаване е „ останал дни наред “ в Рияд и е било реализирано съглашение за наново отваряне на посолствата „ доста скоро “ . Един от районните източници разпознава служителя като Хусам Лука , който оглавява сирийския комитет за разузнаване, и разясни, че диалозите са включвали тематиките за сигурността на границата на Сирия с Йордания и контрабандата на сирийски каптагон – амфетамин, за който има преуспяващ пазар в Арабския залив.

През 2011 година Сирия беше отстранена от Арабската лига в отговор на бруталното потушаване на митингите от страна на президента Асад . По-рано този месец външният министър на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал-Сауд съобщи, че нормализирането на връзките с Асад може да докара до връщането на Сирия в Арабската лига , само че сега е прекомерно рано да се разисква сходна стъпка. Въпреки че Асад се радва на възобновени контакти с арабски страни , които в миналото го отбягваха, глобите на Съединени американски щати не престават да бъдат главен фактор, объркващ страните, които желаят да разширят комерсиалните си връзки със Сирия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР