Сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии отекнаха на няколко

...
Сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии отекнаха на няколко
Коментари Харесай

Израел неутрализира иранския удар

Сирени прозвучаха в цялостен Израел, а детонации отекнаха на няколко места по време на първата вълна от офанзивата на Иран с дронове. Удари бяха регистрирани против Тел Авив, Eрусалим, и Димона. Въпреки че по-голямата част от иранските ракети и дронове са били прехванати, някои са достигнали израелска територия.

Израелската войска заяви тази заран, че иранската офанзива против еврейската страна е „ осуетена “, а 99 % от изстреляните ракети и дронове са прехванати, заяви в тв послание армейският представител контраадмирал Даниел Хагари.

Въздушното пространство над страната към този момент е отворено.

По първични данни 10-годишно дете е пострадало  в региона на град Арад в пустинята Негев и има леки вреди във боен обект в южната част на страната. Иранската държавна организация ИРНА сподели, че са нанесени „ съществени провали на най-голямата военновъздушна база в Негев “.

Израел ще бъде осъден, разгласи в изказване висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей след началото на офанзивата:

„ Злонамереният режим с цялата си завист, зложелателност и провинения добави още една неточност към греховете си, като извърши офанзива против иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи неправилна крачка. Той би трябвало и ще бъде осъден “.

От непрекъснатото посланичество на Иран в Организация на обединените нации показаха в обява, че казусът може да се счита да завършен, само че в случай че израелският режим направи още една неточност, отговорът на Иран ще бъде доста по-сериозен.

Непосредствено преди офанзивата израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи:

„ Отбранителните ни системи са ситуирани, готови сме за всевъзможен сюжет – както за защита, по този начин и за нахлуване. Държавата Израел е мощна, израелските отбранителни сили и популацията са мощни. Оценяваме, че Съединените щати са на страната на Израел, както и че ни поддържат Англия, Франция и доста други страни. Установих явен принцип – който и да ни нарани, го нараняваме и ние “.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира през днешния ден изключително съвещание поради невижданата иранска офанзива с дронове и ракети против Израел. Американският президент Джо Байдън  съобщи, че привиква съвещания със съдружниците от най- мощните страни Г-7, с цел да създаде отговор на иранските набези против Израел.

Не търсим спор с Иран, само че няма да се поколебаем да действаме, с цел да защитим нашите сили и да окажем поддръжка на Израел, се споделя в това време в позиция на Пентагона във връзка ударите на Техеран.

Десетки страни, измежду които и България, показаха безпокойството си от ескалацията и приканиха за въздържаност.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР