Сирени прозвучаха в 8:20 ч. днес в Република Кипър, за

...
Сирени прозвучаха в 8:20 ч. днес в Република Кипър, за
Коментари Харесай

Сирени прозвучаха в Република Кипър по повод 48 години от преврата през 1974 г.

Сирени прозвучаха в 8:20 ч. през днешния ден в Република Кипър, с цел да отбележат 48-ата годишнина от преврата през 1974 година, оповестява в. “Сайпръс мейл “, представен от Българска телеграфна агенция.ю

На този ден преди 48 години гръцката военна хунта и нейните кипърски гръцки сътрудници смъкват демократично определения президент на Кипър - архиепископ Макариос Трети.

Народът на Кипър уважава през днешния ден всички, които са пожертвали живота си, с цел да защитят демокрацията по време на събитията на 15 юли 1974 година

Превратът послужи на Турция като предлог да нахлуе в Кипър.

Според Анкара турската войска е нахлула в северната част на острова като реакция на държавния прелом, целящ да причисли Кипър към Гърция. Оттогава (1974 г.) Кипър е разграничен на две елементи. През 1983 година в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е приета от никоя друга страна, с изключение на Турция.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис, съпроводен от министъра на защитата Хараламбос Петридис, ще участва през днешния ден на панихида в църквата „ Св. Константин и Елена “ за всички, починали по време на преврата, осведоми " Сайпръс мейл ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР