Синоптиците предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните

...
Синоптиците предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните
Коментари Харесай

Синоптиците предупреждават за възможно влошаване на времето днес в следобедните часове

Синоптиците предизвестяват за допустимо утежняване на времето през днешния ден в следобедните часове

По време на прекосяването на следващия леден атмосферен фронт над България чакаме да се образува един забавен метеорологичен феномен, който ще докара до обилни превалявания от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия. На доста малко места по света хората стават очевидци на толкоз добре изразено събитие, и то с сходна активност. Обикновено такива фронтове през зимата не са богати на влага и преваляванията от тях са нищожни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче демонстрират, че на доста места в Северна България ще се образуват обилни превалявания от сняг.



Какво ще се случи?

Към 17 декември над България ще стартира прекосяването на леден атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дни по-рано част от от Карпатите той се раздели на две елементи (източен и западен поток ). Западният минава през цяла Сърбия и се чака да връхлети България след обяд в петък с увеличаване напразно, намаляване на температурата и слаби превалявания.

По същото време част от студения фронт заради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е заставен да заобиколи Карпатите, като трансформира посоката си и нахлува от североизток. През деня и по здрач потоците се засрещат в подветрените южни скатове на Карпатите, което ще докара до образуването на конвергентна линия.

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската низина снежната завивка може да надмине 10-20 см. за малко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР