Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

...
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към
Коментари Харесай

Метеоролозите пак искат да бъдат извадени от БАН

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките предизвестяват управителните органи на академията, че " в случай че неотложно не спрат с дейностите си против Национален институт по метеорология и хидрология и управлението му ", ще възобновят митинга и ще спрат работа.

Това се показва в отворено писмо от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология до министър-председателя Бойко Борисов, признато от общо заседание на работещите и чиновниците, общо заседание на учените, научния съвет и съвета на шефовете в Национален институт по метеорология и хидрология на взаимно съвещание през днешния ден. Решението е взето на база на резултата от допитване, извършено в интервала 31 юли – 5 август, написа в текста.

В писмото се напомня, че повече от три месеца метеоролозите стачкуваха против правилата в Българска академия на науките за систематизиране на обществените средства. Според метеоролозите обаче проблемите " не са свързани толкоз с размера на средствата, предоставяни на Българска академия на науките от държавния бюджет, а в метода на разпределение и манталитета на разпределящите ги ".
" Имаме и непреодолими несъгласия в разбирането за ролята на науката и публичното и икономическото й влияние.

Прекратихме митинга си като неправилен, когато осъзнахме, че Национален институт по метеорология и хидрология не би трябвало да е в Българска академия на науките. Преминаването ни през 1962 година към Българска академия на науките към днешна дата е изчерпало капацитета си ", се споделя още в писмото.

Учените желаят Институтът по метеорология да излезе от Българска академия на науките и да премине към Министерство на образованието и науката, като независима научна организация, вторичен разпоредник на бюджетни средства. Такова предложение изрече и министърът на образованието Красимир Вълчев в края на юни.

" До извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от състава на Българска академия на науките стопираме да изпълняваме всевъзможни разпоредби и решения от страна на управителни органи на Българска академия на науките ", декларират метеоролозите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР