Синоптичната комисия започна да се повтаря в прогнозите си за

...
Синоптичната комисия започна да се повтаря в прогнозите си за
Коментари Харесай

Изпращаме октомври с хубаво есенно време

Синоптичната комисия стартира да се повтаря в прогнозите си за времето в средносрочен проект. Това е по този начин, тъй като синоптичните модели демонстрират, и до края на месец октомври, все същото хубаво есенно време, без основни превалявания, с меки дневни температури.

Това се дължи на просторен и мощен антициклон, който дефинира времето над източните и югоизточни елементи на континента.

За момента не се вижда да настъпвасъществена смяна и поради това времето у нас ще резервира характерностите си от последните дни.

Не единствено това. В началото на идната седмица, във вторник, температурите ще се покачат с няколко градуса и ще доближат съвсем летни стойности - тук-там в низините на страната - до 25, даже 27 градуса. Разбира се това ще е краткотрайно и бързо температурите ще се върнат към нормалните си равнища сред 16 и 21 - 22 градуса.

Временно утежняване на времето ще има евентуално в средата на идната седмица към 26 - 27 октомври, когато е допустимо и северозападният вятър да се усили, да забележим повече облаци и вероятно слаби превалявани на север и североизток.

По-сериозно захлаждане се чака при започване на ноември.

При тази прогноза за по-топло време до края на октомври е евентуално да се забави и стартирането на централното парно отопление. Колко - ще решат топлофикациите.

Продължава необикновеното ураганно мъртвило в сезона на ураганите в Атлантика. В момента и в обозримо бъдеще не се предвиждат нови съществени урагани, това е прекомерно извънредно, тъй като октомври е един от двата месеца, дружно със септември, в които в Атлантика се зараждат най-вече стихии и са най-силни. Тази година обаче не е по този начин.

Както към този момент станаясно, съществени превалявания не се чакат в околните дни, това ни води до заплахата от пожари, защото е изсъхнало, а и към този момент тук-там в страната има информации за пожари, които явно се провокират по нехайство от хората.

Но да не се успокояваме с тази хубава есенна прогноза. Зимата у нас ще пристигна - евентуално във втората половина на ноември, когато можем да чакаме и съществени захлаждания и превалявания от сняг, и формиране на снежна завивка в равнинните елементи на страната.

Но колкото по-късно, толкоз по-добре!
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР