Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение

...
Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение
Коментари Харесай

Руската православна църква къса отношенията с Константинополската патриаршия

Синодът на Руската православна черква разгласи, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невероятно. Това съобщи ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки Митрополит Иларион за резултата от срещата на Синода на Руската православна черква в Минск.
" На срещата на Светия синод беше взето решение да се унищожи изцяло връзката с Константинополската патриаршия ", сподели той.
РПЦ се надява Константинопол да преразгледа решенията си във връзка с Украйна, сподели още митрополит Иларион Волоколамски.
" Надяваме се, че здравият разсъдък ще спечелва, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна действителност. Но до момента в който тази смяна не се случи, до момента в който тези неззаконни и антиканонични решения остават в действие, няма да поддържаме връзка с тази черква ", сподели той.
Руската православна черква не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската черква, заяви още митрополитът.
" Беше признато решение да се анулира акта на Константинополската патриаршия от 1686 година за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също по този начин бе взето решение за основаване на Ставропигия на Константинополската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са неззаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва ", сподели Иларион.
БГНЕС напомня, че на 11 октомври Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия заяви, че обновява към този момент взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към предоставяне на автокефалия на Църквата в Украйна, да възвърне, от този миг Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там постоянно, да одобри и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в ерес не по догматични аргументи, в сходство с каноничните преимущества на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този метод горепосочените бяха канонично възобновени в своя йерархичен или духовнически чин, а техните вярващи са признати в общение с Църквата.
Вселенска патриаршия анулира действието на Синодното писмо от 1686 година, издадено за тогавашните условия, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, определен от събранието на клира и народа в неговата епархия, който би трябвало да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на свещенодействие като израз на канонична взаимозависимост от църквата-майка в Константинопол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР