Сингапур въведе мерки за охлаждане на жилищния пазар. Това се

...
Сингапур въведе мерки за охлаждане на жилищния пазар. Това се
Коментари Харесай

Сингапур въвежда мерки за охлаждане на цените на жилищния пазар

Сингапур вкара ограничения за изстудяване на жилищния пазар. Това се случва за първи път от 2018 година, до момента. Правителството съобщи, че ще затегне рестриктивните мерки за кредитиране, политиката за покупка на втори дом, както и за покупките на жилища от чужденци. Затягат се и лимитите за заеми за жилища в публични жилища, съобщи Bloomberg.

Купувачите сега се възползват от ниските лихвени проценти и упованията, че цените ще се повишават в допълнение с възобновяване на стопанската система. Това докара до повишаване на цените на парцелите, даже в миг в, който Сингапур вкара ограничавания, свързани с ковид, в продължение на няколко месеца. Това ограничи разглеждането на нови домове и работата на бизнесмените.

" Правителството реши да работи, с цел да " понижи риска от още повишение на цените, който ще повлияе на достъпността на частните и обществените жилищни пазари ", сподели министърът на националното развиване Дезмънд Лий.

По думите му кредитополучателите ще бъдат уязвими при евентуалното повишение на лихвите през идната година и по-късно на фона на упованията, че централните банки ще затегнат паричната политика.

Дългът на семействата в Сингапур към този момент е по-висок от равнищата преди пандемията, движен от заеми за недвижими парцели. Цените на жилищата са се повишили с към 9% от първото тримесечие на предходната година. Вторичният пазар на публични жилища също се възвръща внезапно след шестгодишен спад, нараствайки с към 15% през този интервал.

Продажбите през първата половина на 2021 година по стойност са двойно повече от записаното в Манхатън, поради търсенето от богатите.

Кредитополучателите със съществуващи заеми за парцели, отпуснати преди въведените ограничения няма да бъдат наранени. Лимитът за заеми за закупуване на публични жилища също ще бъде затегнат до 85% от 90% при заявки, подадени след 16 декември.

Ще има и нарастване на предлагането на публични жилища, само че и на тези предлагани от частни вложители.

" Мерките ще оказват помощ за стабилизирането на пазара на парцели ", се споделя в изказването на управляващите. " Правителството ще е внимателно във връзка с риска от повишаване на цените по отношение на приходите ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР