Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов досега не

...
Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов досега не
Коментари Харесай

Поправката "Пеевски" за КТБ се доказа като поправка "Петрол"

Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов до момента не са се аргументирали на какъв принцип се взема решение кои прихващания да се нападат

© Анелия Николова Още по тематиката
И адвокатурата обмисля да сезира Конституционния съд по закона " Пеевски " за КТБ

Близо 60 столични юристи поддържат тезата, че поправката е изключително законодателство за решение на конюнктурни цели
5 юни 2018
Конституционният съд се заема със закона " Пеевски " за КТБ

Търговските съдии от Върховен касационен съд видяха в противоположното деяние на поправката редица несъгласия с базови конституционни правила
30 май 2018
Поправката " Пеевски " за КТБ може да стигне и до Съда на Европейски Съюз

Едно от засегнатите сдружения от законовите промени против прихващанията желае от българския съд да ги прати за пояснение в Люксембург
22 мар 2018 През пролетта на 2018 година депутатите одобриха противоречивите оферти на сътрудниците си от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид да се промени Закона за банковата неплатежоспособност с текстове, целящи да се помогне на синдиците на банкрутиралата КТБ да върнат повече средства в масата на неплатежоспособност като възвръщат заличени обезпечения и обезсилват прехвърляния на акции и дялове. Още тогава препоръчаните текстове получиха рецензии, че са противоконституционни и президентът им наложи несъгласие, което обаче беше продоляно. В след това и Върховният касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд с искане за анулация на един от тях, който категорично придава задно деяние на член 59, алинея 5, 6 и 7 от закона, които вършат недействителни прихващанията след слагането на КТБ под специфичен контрол.

Шест месеца по-късно от ден на ден излиза наяве, че поправката има една съществена цел и тя е да се овладеят активи на " Петрол ", които след затварянето на КТБ останаха под контрола на Гриша Ганчев. След като " Капитал " изпрати на 17 март въпроси към синдиците на КТБ за подхванатите дейности по дадените им нови пълномощия, те не дадоха отговор. Вместо това на 21 септември банката излезе с прессъобщение разкриващо, че са подадени 226 претенции за възобновяване на обезпечения по прихващания за над 240 млн. лева Сметка обаче демонстрира, че главната част от тази сума се дължи на претенции за две обезпечения за комерсиалното дружество на " Елит Петрол " за общо малко над 100 млн. $.

Какво е направено за шест месеца

Ако се чете формалната версия на синдиците на КТБ използването на новите текстове в ЗБН е огромна. В закона им е даден 6-месечен период от влизането му да възобновяват " всяко едно поръчителство за нов период ", който изтече на 13 септември.

За този интервал по данни от КТБ са са импортирани 182 заявки за възобновяване в Централния указател на особените залози. От тях вписаните са 94, има 3 отхвърли, а по останалите към момента се чака изговаряне.

Освен това са подхванати " дейности по възобновяване на 33 ипотеки на кредитополучатели на КТБ АД ". При тях вписаните са 19, а по тези, при които има отводи, синдиците апелират и към този момент има случаи, в които са анулирани отводи. От тези 33 заявки 6 са за възобновяване на морски ипотеки на обща стойност над 25 млн. лв..

Освен това са декларирани вписвания на 9 броя особени
залози върху търговски предприятия на длъжници на КТБ. От тях вписаните подновявания са 6 бр., а по 3 бр. към момента се чака изговаряне. А също и са импортирани 2 претенции за възобновяване на залог върху акции, които са почетени.

КТБ vs " Петрол "

В известието не са посочени съответни имена и суми, само че най-малко част от тях могат да се извадят от обществените регистри. И те сочат, че голямата част от оповестената сума 240 млн. лева е съсредоточена в едвам няколко проблема.

Най-големият е " Елит Петрол ", което до затварянето на КТБ беше притежател на над 180 от най-ценните и актуализирани бензиностанции на групата. Спрямо него синдиците посредством пълномощника си адв. Матей Матев са поискали да се възобновят обезпеченията по два заема за 86 и 15 млн. $. Подписаният от тях документ за задачата е още от 6 юли, само че неразбираемо за какво деклариран в Търговския указател чак на 30 август. Заявлението обаче не е вписано, защото е блокирано от дело на хонгконгска (явно близка до лагера на Ганчев) компания, която претендира, че е заемодател на " Елит Петрол " и е вписана като подобен от синдика на сдружението. Дни по-късно е изработен втори, също по този начин несполучлив опит.

Дори и КТБ да се впише още веднъж като заемодател на тази компания, обаче това би било единствено началото на опитите й да възвърне нещо от нея. През годините откакто обезпеченията бяха вдигнати, бензиностанциите бяха трансферирани в други сдружения - в това число и по линията на наложително осъществяване. Самото " Елит Петрол " е пререгистрирано във Видин и е в неплатежоспособност. Така, с цел да стигне до действителното поръчителство, КТБ ще би трябвало да успее да мине и през другите си противоречиви пълномощия - да връща имущество с генезис банката или да възобновява и ипотеки върху самите парцели, в случай че е имало такива.

Атака против празни сдружения

От случаите, при които банката въпреки всичко е съумяла да впише връщане на обезпеченията, усещане прави, че това още веднъж са най-вече сдружения, които на практика са изпразнени от наличие. Едното от тях също е обвързвано с Гриша Ганчев - това е " Селект моторс къмпани ", както в този момент се споделя тогавашното " Литекс моторс ". За него още през април е върнат залога върху предприятието по 15.9 млн. евро заем от КТБ, въпреки незнайно за какво в Търговския указател той е маркиран като трети подред (след
залог в интерес на " Литекс комерс " ), а не като първи. " Селект моторс " също е в неплатежоспособност, а автомобилният цех е благосъстоятелност на друга компания.

Аналогичен е казусът с " Костенец ХХИ ", където са възобновени два залога на комерсиалното дружество по два заема - за 8.4 и 6.757 млн. евро. Тук също хартиеният цех към този момент е част от активите на друга компания - " Костенец пейпър благ ", а залогът е вписан финален по ред, след подобен в интерес на компании, свързани със притежателя Борислав Сарандев.

Третият прочут случай с възобновен
залог е " Рубин ", което след затварянето на КТБ беше овладяно от Александър Сталийски и дългът му беше погасен с прихващане с депозитите на Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова. Синдиците са съумели да възобновят залога на предприятието по 23 млн. евро заем и той даже е вписан на вярното си място, само че то му отрежда чак пети ред. И тук обаче главният му актив - стъкларският цех в Плевен, мина през няколко прехвърляния на собствеността, а самото акционерно сдружение " Рубин " е в неплатежоспособност.

Неуспялата противоконституционност

По всички тези проблеми не е ясно до каква степен дейностите на синдиците ще произведат резултат. А даже и да има подобен, резултатът ще е противоречив, доколкото към момента витаят подозрения за конституционността на самите употребявани законови похвати.

Поправката " Пеевски " за КТБ отнесе рецензии от доста юридически специалисти, че е противоконституционна, само че в нейната целокупност тя по този начин и не стигна до Конституционния съд, защото никоя от институциите с пълномощия да го сезира, не го направи. Президентът Румен Радев наложи несъгласие с такива претекстове, само че откакто то бе преодоляно не направи идната крачка. Омбудсманът Мая Манолова е получила искане, само че е отказала с претекст, че в прерогативите й е да пази единствено права на жители. Върховен касационен съд внесе искане за оповестяване на противоконституционност, само че единствено на един от новите текстове.

Предложение да повдигне тематиката към Конституционен съд беше подадено от юристи към Висшия адвокатски съвет (ВАдС) още при започване на юни. То беше направено от Георги Стойчев и Антон Коларов от адвокатско сдружение " Стойчев, доктор Вълков и ко " и подкрепено от още над 60 столични юристи.

По информация на " Капитал " предлагането е получило позитивно мнение от Комисията по правни въпроси към ВАдС. Адвокатурата е имала също по този начин и направено мнение в поддръжка на настояването на Върховен касационен съд. На съвещанието си на 14 септември обаче съветът е решил да не преглежда всъщност предлагането и да не излиза със мнение, а изказани претекстове от членове били, че гилдията не трябва да се меси, защото юристи пазят както ощетени, по този начин и облагодетелствани от поправката клиенти.

Така в случай че и ВАдС не повдигне тематиката, тя евентуално няма да стигне до Конституционния съд. Извън това има обаче опция тя да стигне и до пояснение отвън България, защото съгласно доста адвокати тя опонира и на редица интернационалните правила (Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, Международният пакт на Организация на обединените нации, Договорът за Европейски Съюз и Хартата на главните права на ЕС), които имат преимущество пред локалното законодателство. Така, в случай че при гледането на съответно дело някои арбитър види такова несъгласие, той би могъл да насочи питане към Съда на Европейски Съюз или даже непосредствено да реши да не ползва редактирания Закон за банковата неплатежоспособност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР