Синдикатите в най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България, това в

...
Синдикатите в най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България, това в
Коментари Харесай

Най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България плаши със стачка

Синдикатите в най-голямото шивашко дружество в Югозападна България, това в Гоце Делчев, заплашиха със стачка. Причината е, че към момента не са постигнали съглашение за груповия трудов контракт за идната година, в което се дефинират заплатите. Петмесечните договаряния с работодателя Бертрам Ролман от Германия не са довели до резултат, обясниха от синдикалната организация към КТ „ Подкрепа ”. В предприятието работят над 2 500 души, като половината са синдикални членове.

Как да се пресмята месечната заплата в предприятието следващата година – по тази причина спорят работодателят и синдикатите към този момент няколко месеца. Сега възнаграждението на служащите се образува от два детайла – щат и % от заработеното. Синдикатите упорстват от идната година щатната заплата да се усили от 480 на 530 лв.. Работодателят пък желае главната заплата да отпадне и да се заплаща на заработка. Така, съгласно него, хората ще имат повече мотивация за работа и продуктивността на компанията ще се увеличи.
Бертрам Ролман, изпълнителен шеф на шивашко дружество: Аз желая да имат една по-динамична крива, една по-динамична опция да стигат хора в по-удовлетворителни заплати, с продуктивност над 60%. ” Костадин Драгинов, ръководител на синдикалната секция на КТ „ Подкрепа ” в предприятието: Само че трудовите правила се дефинират единствено и само от работодателя, никой няма отношение към тях, даже и ние като профсъюз не можем да влияем на този развой. При предлагането на работодателя болшинството от служащите ще получат заплати от минус 11 лв. до към 40 лв., което нас не ни устройва. ”
Синдикатите са безапелационни, че ще отстояват настояването си до край.
Костадин Драгинов, ръководител на синдикалната секция „ Подкрепа ” в „ Пирин текс продакшън ”: П росто нямаме избор. За една година предприятието от 3 600 индивида напуснаха близо 1 000 индивида... Ако не се споразумеем законът планува натам алегорични протестни дейности с лентички, след туй към този момент се минава към ефикасни дейности на работните места и вероятно протестни.
Настроенията измежду служащите са разнообразни. Не всички биха се присъединили в протестни дейности.
Орхан Селим: Все още има договаряния и не мога да кажа какво ще стане за момента.... От една година работим тука, положителни са, да, изискванията. Можем да кажем, че има някои въпреки всичко не са удовлетворени, само че множеството хора са удовлетворени. ” Людмила Тихомирова: „ Много съм удовлетворена от шефа, просто ми е помагал доста на тоя стадий и не мога да скоча против него. Има, всички сме най-различни. Всеки поддържа, другия не. ” Иван Панчалиев, секретар към КТ „ Подкрепа ”: „ Ако синдикатът вземе решение, ние като негови членове сме длъжни да подкрепим това решение. ”
Следващата среща сред синдикатите и работодателя е в края на месеца. Шивашкото дружество в Гоце Делчев работи у нас към този момент 20 години и дава самун на хиляди фамилии. Към момента чистите заплати на служащите са от 540 до 800 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР