Синдикатите от Подкрепа влязоха в тона на сочената за антиевропейска

...
Синдикатите от Подкрепа влязоха в тона на сочената за антиевропейска
Коментари Харесай

“Подкрепа” влязоха в тона на Възраждане срещу приемането на висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС в България

Синдикатите от " Подкрепа " влязоха в тона на посочената за антиевропейска и проруската партия " Възраждане " против приемането на висококвалифицирани фрагменти от страни отвън Европейски Съюз в България.

Ето и доводите им: 

Промените в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност не са обсъждани с бизнеса и синдикатите на Национален съвет за тристранно съдействие, сигнализираха от Конфедерация на труда “Подкрепа ”, написа.

Промените, които улесняват опциите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейския съюз посредством по този начин наречената синя карта, през днешния ден са в дневния ред на изключително съвещание на парламентарната обществена комисия. На него те се разискват за второ гласоподаване преди още веднъж да влязат в пленарната зала.

“В допълнение се отварят няколко благоприятни условия тези хора да стоят доста малко в страната и по-късно доста бързо да се изнесат към Западна Европа. И тогава от КТ “Подкрепа ” се чудим дали този законопроект бори проблем с дефицит на висококвалифицирани фрагменти или отваря необятно вратата за търговия с служащи, тъй че да могат да влизат те през България и да отпътуват съвсем незабавно към Западна Европа “, разяснява за БНР икономическият консултант на синдиката Ваня Григорова.

От “Подкрепа ” не са съгласни с измененията в определението за висококвалифицирани експерти, като за такива ще се признават даже хора, които показват някакъв документ от някогашни или сегашни работодатели, и това ще се смята за задоволително доказателство за тяхната висока подготовка, а работодателите не са просветителни институции.

Според синдикалиста е проблем и плануваното в плана понижаване на минималното заплащане, което да получават висококвалифицираните експерти, в случай че стартират работа в България – от 1,5 пъти от междинната заплата на 1,3 пъти. По думите на Григорова ниво от една и половина междинна заплата е отбрана за българските служащи, тъй като е някаква гаранция, че няма да идват хора, които са склонни да работят за минимална работна заплата.

От КТ “Подкрепа ” показват и терзание връзка с бързото напредване на законопроекта, който беше гласуван в последния работен ден на Народното събрание преди Коледа със 122 гласа “за ”.

Припомняме и дебата в Народно събрание при приемането на закона на първо четене през декември:

Народното събрание одобри на първо четене с 122 гласа " за ", 34 " срещу " и двама въздържали се предложение на " Демократична България " за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, по силата на които се облекчават изискванията за издаване на трудови визи или така наречен " синя карта " на квалифицирани експерти от трети страни отвън Европейския съюз. Предложението е признато с болшинство в отрасловите комисии, само че не и от Министерството на труда и обществената политика с претекстовете, че има механически дефекти и не подхожда на европейското право.

Най-активни в изявленията от трибуната на Народното събрание, в края на последния работен ден за годината, когато към половината депутати към този момент бяха потеглили към изборните си региони, бяха от партия " Възраждане ", а не вносителите от " Демократична България ".

Подбива се пазарът на труда, има и заплаха от загуба на работни места на българи за сметка на по-нископлатени чужденци, като имало сходни проблеми в страни като Чехия, изрече причините си срещу националният представител от " Възраждане " Ивайло Папов.

Промените криели риск за националната сигурност, добави съпартиецът му Георги Георгиев, базирайки се на това, че се плануват по-облекчени инспекции от службите във връзка с влизащите за работа у нас лица.

България е изоставила децата на трудови мигранти

Всяко четвърто дете у нас живее без родител, който работи в чужбина

" Това е закон, който разрешава на високотехнологичните компании, български компании, да намерят експерти, които липсват на българския пазар. Виждаме, че " Възраждане " нямат никакви причини, а желаят да бавят работата на Народното събрание. Въпросът ми е - не ви ли е позор, бе, хора ", обърна се към депутатите от партията на Костадинов Искрен Митев от " Продължаваме промяната ".

С изявлението си обиждате не нас, а Министерството на труда и обществената политика, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, които имат мнения. Очевидно доста е елементарно на човек, който носи вратовръзки с охлюви да изяснява на тези институции, отвърна Георгиев от " Възраждане ".

Този закон е нездравословен и рисков за националната сигурност, не пропусна да се изяви и Костадин Костадинов, оповавайки се на мненията на службите и синдикатите, които също са срещу.

Странна амалгама от умореност и напрежение. Така окачестви разразилата се полемика в края на парламентарния ден, финален за 2022 година, председателстващият Росен Желязков.  " Очевидно сътрудниците от " Възраждане " ще оползотворят оставащото им време, с репликите си единствено ги провокирате ", обърна се към Политическа партия представителят на ГЕРБ.

Наслушахме се на смехории, че ще има наводняване от хора, че са лобистки законите. Попитайте българските работодатели какво липсва, с цел да има стопански напредък. За да не ме обвините в лобизъм, изтъквам проучване, направено от българските работодатели - не липсва земя, ток. Едно нещо липсва - това са хората. У нас липсва работната ръка. Цитирам - у нас липсват 200 000 служащи ", съобщи на собствен ред Даниел Лорер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР