Синдикатите излязоха на протест под прозорците на властта с искане

...
Синдикатите излязоха на протест под прозорците на властта с искане
Коментари Харесай

Протест пред МС: Синдикатите с опасения дали ще се вдигнат заплатите в държавната администрация

Синдикатите излязоха на митинг под прозорците на властта с искане властта да извърши обещанито си за по-високи заплати за чиновниците в държавната администрация.

„ Тук сме през днешния ден, с цел да се уверим, че Постановлението на Министерски съвет ще бъде гласувано по този начин, както ни беше дадено, и по този начин, както беше контрактувано с нас. В продължение на три месеца водихме договаряния с Министерски съвет. В петък постигнахме съответни сделки – сред 200 и 300 лв. за всеки работещ “, съобщи основният икономист на КНСБ Любослав Костов, като посочи, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до в този момент чуват разнообразни неща от разнообразни места. „ В понеделник, да вземем за пример, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – по този начин ни беше дадено, и не се появи “, изясни той пред БГНЕС.

Костов акцентира, че хората са обезпокоени. „ Днес сме тук, в действителност, да се уверим, че това, което са дали обещание, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да изясни – министър председател ли ще е, министър ли ще е да изясни на хората за какво няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха най-после, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца “, съобщи той и добави, че всичко е закъсняло и по тази причина през днешния ден чиновниците, работещи в държавната администрация, показват неодобрение.

Кремена Атанасова от КТ „ Подкрепа “ разяснява пред Нова телевизия, че в началото 375 млн. са били заделени.

„ Този запас трябваше да бъде разпределен в администрацията за превъзмогване на несъответствията в заплатите. В последна сметка от тях останаха 208, от които щяха да са за хората с най-ниски хонорари. В понеделник обаче не беше гласувано постановлението, което докара до понижаване на средствата с 30 млн. Така някои сътрудници ще получат по 150 лв. “, изясни тя.

„ В момента се оказва, че те въобще няма да решат това и няма да гласоподават заплатите ни да се изравнят. Ние не може да се съпоставяме с частния бизнес по никакъв метод и един тип работим, а сме небогати. Разбирате ли, не можем да си покрием сметките. В подобен случай по какъв начин чакат от нас да не протестираме, няма по какъв начин. Всички имаме право на естествен живот, с който най-малко сметките да си покриваме, какво остава към този момент за изключителни разноски и други неща. Това е, което желаеме – един естествен метод на живот “, съобщи пък Бистра Данова, която е историк и работи в Държавна организация „ Архиви ".

Днес на постоянното си съвещание държавното управление в оставка следва да утвърди разпореждане за разпределение на 286 милиона лв. от държавния бюджет за нарастване на заплатите в разнообразни структури на държавната администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР