Синдикатите излизат на национален протест срещу работодателите, заради продължаващите опити

...
Синдикатите излизат на национален протест срещу работодателите, заради продължаващите опити
Коментари Харесай

Синдикатите организират национален протест срещу работодателите

Синдикатите излизат на народен митинг против работодателите, поради продължаващите опити за унищожаване на добавката за прослужено време. Денят и мястото на протестните дейности ще бъдат оповестени до края на тази седмица, стана ясно след среща на националните протестни комитети на КНСБ и КТ " Подкрепа ".
Двата синдиката ще изискат и повече средства за нарастване на заплатите в бюджетната сфера , защото плануваните от държавното управление нараснали разноски не са задоволителни. От КНСБ упорстват за най-малко 15% растеж на заплатите, а в секторите с най-ниски хонорари, като общественото подкрепяне и детското опазване на здравето, нарастването би трябвало да е най-малко с 25%.
КНСБ и КТ " Подкрепа " са единни в позицията си, че хората би трябвало да излязат на митинг против четирите работодателски организации, които от няколко месеца нападат правото им на в допълнение заплащане за стаж или така наречен " клас ".
За този източник на напрежение се заприказва още в събота, когато водачите на двата синдиката оповестиха, че този път ще минат под прозорците на работодателите, а през вчерашния ден Пламен Димитров увери, че задачата им не е да разклащат държавното управление.
Ниските заплати и потребността от ускореното им повдигане е другият мотив за митинг. От КНСБ упорстват за спомагателни 920 млн. лв. към разноските за заплати в бюджетната сфера и най-малко 25% растеж на възнагражденията за най-бедните браншове, съобщи Дарик.
" Домовете за остарели хора, учебно е детско опазване на здравето. Има места, където заплатите са извънредно ниски - към 500 лв., които ще паднат даже под минималната за идната година, в случай че няма някакво придвижване там ", уточни някои от тях Димитров.
Лидерът на КНСБ напомни, че огромният проблем на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората. " Но това не значи, че хората нямат право да желаят по-високи приходи. Тук няма политика. Има едно само нещо - правдивост. Работим повече и би трябвало да получаваме повече ", разясни той.
Анализ на синдикатите демонстрира, че макар растежа на стопанската система и растежа на приходите, броят на работещите небогати българи се усилва. Според Пламен Димитров казусът на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората. " Няма хора. Кадрите са казусът на България. Около това би трябвало да бъдат всички наши дейности и по тази причина спомага нарастването на заплатите, а не да се отнеме нещо ", безапелационен е синдикалистът.
От друга страна междинната работна заплата в България, която е 530 евро, ни изравнява със Сърбия и Македония, а изоставаме от Румъния, където междинната заплата е с 37% по-висока.
Междувременно от КНСБ насрочиха митинг на пожарникарите, който ще се организира тази събота в София. Шествието ще стартира от градинката до Министерство на вътрешните работи и ще стигне до Министерството на финансите. Огнеборците за следващ път ще изискат нарастване на заплатите и прекъсване на политиките за закриване на районните и участъкови служби на пожарната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР