Синдикатите и работодателите се споразумяха за мерки, целящи да сложат

...
Синдикатите и работодателите се споразумяха за мерки, целящи да сложат
Коментари Харесай

Специален пратеник в Еврокомисията ще подкрепя европейския социален диалог

Синдикатите и работодателите се споразумяха за ограничения, целящи да сложат завършек на задънената улица в европейския обществен разговор и да се оправят по-добре с общи провокации като изменението на климата и цифровизацията. Това оповестиха от Европейската конфедерация на профсъюзите след провелата се през вчерашния ден среща на върха на обществените сътрудници във Вал Дюшес край Брюксел.

На нея Европейската комисия, белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз и европейските обществени сътрудници подписаха " Тристранна декларация за витален европейски обществен разговор ". Тя съставлява възобновен ангажимент за подсилване на обществения разговор на нивото на Европейски Съюз и за сливане на напъните за справяне с главните провокации пред нашите стопански системи и пазари на труда. Целта е да се поддържат проспериращите предприятия, качествените работни места и услуги, както и подобряването на изискванията на труд.

Назначаването на делегат по обществения разговор в Европейската комисия е част от проектите за усилване на съдействието, изложени в декларацията, контрактувана през днешния ден на срещата на върха във Вал Дюшес. Пратеникът ще поддържа обществения разговор на национално и европейско ниво, както и ще реагира на сривове в обществения разговор, за които обществените сътрудници алармират взаимно посредством нова система за предизвестие. Новата роля се основава в опит да се върнем към визията за европейския обществен разговор, изложена от Жак Делор на първата обществена среща на върха във Вал Дюшес, която се организира на 31 януари през 1985 година, обясниха от ЕКП.

От европейската конфедерация напомнят, че през юни предходната година три европейски организации на работодателите подписаха работна стратегия за обществен разговор с ЕКП, която включваше ангажимент за водене на договаряния за правно обвързващо съглашение за работата от разстояние, което да бъде въведено под формата на инструкция. След договаряния, траяли повече от година, две от трите работодателски организации обаче отхвърлиха да предложат какъвто и да е текст.

Срещата на върха, свикана от Жак Делор през 1985 година, постави завършек на сходни компликации в обществения разговор и сложи началото на развой, който докара до първите взаимни позиции на синдикатите и работодателите, в това число във връзка с новите технологии.

Вчера синдикатите и работодателите се споразумяха да проведат поредност от срещи, на които да се договорят какви по-нататъшни ограничения са нужни за подсилване на обществения разговор предвид на сключването на Пакт за обществен разговор при започване на 2025 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР