Синдикати са в протестна готовност, съобщи .Поводът е намерението на

...
Синдикати са в протестна готовност, съобщи .Поводът е намерението на
Коментари Харесай

Синдикати готови за протест, ако се съкращава държавна администрация

Синдикати са в протестна подготвеност, заяви.

Поводът е желанието на „ Продължаваме Промяната” за съкращения в държавната администрация. Темата породи напрежение още преди да има образувано постоянно държавно управление.

Заявката на новата власт провокира сериозен отзив. Намерението на първата политическа мощ е за редуциране на 30 000 от общо 200 000 чиновници. Синдикатите не са съгласни с това и предизвестяват, че служителите са доста по-малко - 130 000. Сметката демонстрира, че това са към 15% от заетите в държавния бранш.

Въпреки че ще има делене на някои министерства, „ Продължаваме промяната” не отстъпват от концепцията си за съкращения в държавния бранш. Според сметката на Асен Василев до края на 2022 година би трябвало да бъдат съкратени 30 000 служители.

"Няма за какво да пазим едно статично състояние, отричайки нуждата от рационализация във всеки един сектор”, съобщи Лена Борсилавова от „ Продължаваме промяната”.

След присъединяване си в Тристранния съвет синдикатите показаха ясно мнението си за концепцията.

„ Ще има митинги. Това мога да ви го гарантирам”, закани се Любомир Костов от КНСБ.

Критиките бяха ориентирани и персонално към един от водачите на „ Продължаваме Промяната”.

„ Трябва да напомним, че Асен Василев беше министър на финансите и в качеството си на подобен организира няколко публични разисквания, точно с желанията да покаже какъв брой доста разноски от държавния бюджет отиват за тези паразити държавните служители”, разяснява Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа”.

И предизвестиха, че в случай че се посегне на държавните чиновници страната може да спре да работи.

„ Няма накъде! Ако орежем още повече държавната администрация, това значи напълно да останем без държава”, съобщи Ваня Григорова.

„ Някой питал ли ги е тези хора от каква подготовка имат потребност, от каква преквалификация имат потребност?”, попита Любомир Костов.

Бизнесът не е склонен с тези опасения.

"Може би 1/3 от тези 30 000 души са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен приход от пенсия. Може би 1/3 са незаети места, тъй че тези, които били дейно съкратени са от порядъка на 10 000”, счита Васил Велев, ръководител на АИКБ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР