Синдикати и работодатели се изпокараха на спешна среща при вицепремиера

...
Синдикати и работодатели се изпокараха на спешна среща при вицепремиера
Коментари Харесай

Минималната работна заплата скара бизнеса и работодателите на среща в МС

Синдикати и работодатели се изпокараха на незабавна среща при вицепремиера и обществен министър Гълъб Донев в Министерския съвет. Причината: настояването на синдикатите за нарастване на минималната работна заплата от 1 януари следващата година до 764 лева На срещата, която завърши много по-рано от предстоящото, обществените сътрудници се разминаха по ограниченията за компенсиране на работещите и бизнеса поради рецесията.

По-малко от час след началото на срещата работодателите напуснаха срещата.

" Имаше държание от страна на синдикатите, което не може да го окачествим като разговор и търсене на решение. И тъй като никой не е пристигнал тук да бъде овикван, работодателите си потеглиха. Нямаше градивен диалог. Ние се борим за по-висока междинна работна заплата, ние желаеме да има растеж в стопанската система, желаеме бюджетните политики да способстват за това ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Минималната работна заплата би трябвало да се договаря сред работодатели и синдикати и би трябвало да е друга за другите стопански действия, добави Велев. По думите му разногласието е зародил за това, че без да има средносрочна бюджетна прогноза не може да се вземат верните решения.

" Естествено, че настояванията на синдикатите са максималистични, които не дават отговор на икономическата действителност и биха довели до негативни последствия, в това число за синдикалните членове, само че тези диаметрално противоположни позиции би трябвало да се сближават в един спокоен, необорим, градивен диалог, а не с викове и писъци ", добави още Велев.

Работодателите се борят за по-висока междинна работна заплата, растеж в стопанската система и бюджетни политики.

" КНСБ изложи тяхната позиция, всички търпеливо изслушахме, въпреки в нея да има доста положения, които не са правилни и с които ние кардинално не сме съгласни ", сподели Велев.

Синдикатите упорстват минималната работна заплата да се усили до 764 лева от 1 януари 2022 година, или растеж с към 17% в съпоставяне със настоящия размер от 650 лева Работодателите са срещу с аргумента, че размерът на минималната работна заплата би трябвало да се договаря сред бизнеса и синдикатите по стопански действия. Смятат още, че предлаганият размер ще е по-висок от междинния размер на заплатата в 10 стопански действия или браншове, и на процедура предприятията от тези браншове би трябвало да заплащат минимална заплата от облагата си, каквато нямат поради рецесията.

От своя страна водачът на КНСБ Пламен Димитров разгласи, че в случай че от януари следващата година не бъде увеличена минималната работна заплата от 650 на 764 лева, ще призове всички 500 000 работещи на тази заплата на безсрочни протестни дейности. По думите му нарастването на заплатата е неотложно, тъй като няма към този момент кой да работи за 650 лева, надлежно в случай че бизнесът не усили възнагражденията, няма да има от кое място да откри работещи.

" Тия приказки са приказки за наивници.Няма към този момент хора и тия 500 000 души които са на минимална работна заплата го споделят ясно -няма да работят на тези пари.Няма да има такива просто и бизнеса не ще се оплаква повече ми не знам какво ще прави повече ", съобщи Пламен Димитров.

Минималната работна заплата беше капката на раздора, обявиха от КТ " Подкрепа:

" Васил Велев загатна, че при настоящето произвеждане тази минимална работна заплата е висока, което е неприемливо като диалог и оттам-нататък тонът стартира да става доста парещ ", съобщи Александър Загоров, КТ " Подкрепа ".

До края на годината се чака инфлацията да доближи до към 5 %.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР