Синдикатът Образование към КТ Подкрепа направи национално проучване за работния

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа направи национално проучване за работния
Коментари Харесай

За 85% от учителите не е необходимо удължаване на учебната година

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " направи национално изследване за работния ден на учителите и шефовете, и за отношението на педагозите към образователния развой. Изследването е обвързвано с подготовката и реализирането на отдалеченото образование в просветителните институции и с изгодите от него, оповестиха от учителския профсъюз, с ръководител Юлиян Петров.

В проучването са взели участие повече от 2500 учители и шефове от цялата страна, като в него са включени 6 въпроса.

Дължината на работния ден на учителя, включващ подготовка за отдалечения урок и провеждането на часовете, подготовката на материали и изпращането на учениците, организацията на образованието от разстояние от управленията на просветителни институции, демонстрира работен ден, заслужен за почитание, разясняват от синдиката.

Голяма част от педагогическите експерти - 56 %, са дали отговор, че имат работен ден сред 10 и 12 часа при отдалеченото образование, а 13,1 % - работят над 12 часа. 25,3 на 100 от учителите работят от 5 до 8 часа, а 5,6 на 100 - работят 5 часа. От този резултат следва изводът, че учители и шефове работят при голямо натоварване на ръба на своите благоприятни условия, като 94,4 на 100 от учителите работи над " естествените " за груповия трудов контракт 8 часа, обобщават от учителския профсъюз.

По този мотив 84 на 100 от педагозите усещат голяма отмалялост и прегаряне, като едвам 15,3 на 100 не усещат отмалялост, заради това, че преди този момент са имали построен собствен електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда.

42,6 на 100 от учителите в отдалечен режим са преподавали нови познания още от началото на отдалеченото образование от 16 март, а 43 на 100 - са почнали да интегрират новите познания след рекомендацията на МОН за това. Всички учители имат подготвеност да оценят и оформят годишните оценки на учениците.

48 на 100 от учителите и шефовете считат, че отдалеченият образователен развой е ефикасен, колкото и естественият, а други - 48 на 100 дават отговор, че е по-малко ефикасен, като 4 % от учителите считат, че отдалечената форма е по-ефективна.

По въпроса за увеличение на образователната година, учителската гилдия като че ли е единна с 85 %, които считат, че към този момент не е належащо удължение на образователната година, за какво това би обезмислило този голям по времетраене и огромен по значителност труд. Едва 9,1 на 100 от учителите считат за разумно удължаването на образователната година.

На въпроса: " Коя съгласно Вас е обективната оценка за ученика в четвърти клас? ", 41,5 на 100 от учителите дават отговор, че институционалното оценяване на четвъртокласниците в учебно заведение е по-обективно, тъй като учителите познават и наблюдават развиването на ученика. 43 на 100 от интервюираните дават отговор, че не е належащо национално външно оценяване в четвърти клас, а 5,4 на 100 от педагозите дават отговор, че " дребните " матури са по справедливи, тъй като са външни.

" Изследването демонстрира голямата мотивация на българските учители и шефове, които направиха знамение при конфигуриране на системата в отдалечен режим и в този момент всеки ден неуморно правят подвизи в спокойно време, с цел да получат българските възпитаници в този доста сложен исторически миг качествено обучение и да завършат сполучливо образователната година ", разясняват от синдиката. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР