Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) не е

...
Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) не е
Коментари Харесай

Синдикатът на служителите в затворите в България: Излъгани сме!

Синдикатът на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ) не е удовлетворен от плануваното нарастване на заплатите на работещите в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и Главна дирекция „ Охрана “.

„ Общо взето, сме излъгани. Сумата, която сме търсили по митингите, е 25% “, сподели в изявление за ръководителят на синдиката Ясен Тодоров. Той разяснява тематиката, откакто на 21 юли представители на организацията организираха среща с министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова по отношение на възнагражденията и промяната в бранша.

Тодоров напомни, че в обществено изявление преди седмица министър Йорданова разгласи, че по предварителни планове плануваното нарастване на заплатите ще бъде 300 лв., а по думите му се оказва, че то ще бъде 125 лв. за всички чиновници.

„ За някои длъжности нарастването е 10%, а за други - 6-7% “, разясни Тодоров и добави, че сумата е равна за всички, само че процентното нарастване е друго, съгласно заеманата служба и сегашно заплащане. По думите му обяснението било, че от Министерството на финансите са отпуснали към 10 млн. лв. за заплати, макар поисканите близо 30 млн. лв. от министерството.

„ За нас, нашият шеф ни е предал. Ние имахме претенции, отправени към него, той е поел ангажимент да ни издейства нарастването “, разяснява още Тодоров.

Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на ССЗБ, съобщи за Българска телеграфна агенция, че в показания от Министерството на правораздаването на синдикатите План за промени има разумни оферти. „ Бихме го окачествили като противоречив. Не можем да го отхвърлим в целокупност, само че и не можем да го приемем без забележки “, добави той.

По думите му диалозите с управлението на министерството са имали по-скоро осведомителен темперамент. В Плана са заложени периоди, в които би трябвало да бъдат осъществени съответните промени и нужните за част от тях законодателни промени.

Михайлов обясни, че една от промените е обвързвана с усъвършенстване на личния състав на двете основни дирекции и преустановяване на правните отношения с работещите пенсионери. Предвижда се още и преструктуриране.

Той посочи, че за освобождението на упражнилите право на пенсия чиновници, които не престават да работят, се плануват промени в закона, който все още разрешава сходно състояние да съществува.

„ Ще бъдат пренасочвани една част от чиновници с административни функционалности към надзорно-охранителен състав “, добави Михайлов.

На въпрос дали се планува закриване на арести и затворнически общежития, Цветан Михайлов уточни, че такава мярка е написана за няколко ареста, чиновниците на които ще бъдат преместени в други структури. Във връзка с това той добави, че мненията на синдикатите не са взети поради и позволи, че част от чиновниците, които ще би трябвало да бъдат преместени, ще изоставен системата.

По думите на Михайлов карцерът в Силистра и затворническото общежитие „ Кремиковци “ попадат в проекта за метаморфоза.

Синдикалистът сподели още, че след срещата в Министерството на правораздаването е останал с усещане, че промените би трябвало да се случат до края на годината или началото на 2023 година

„ Нас не ни тормози това, че ще бъдат осъществени промени, тормози ни, че те бяха дефинирани за доста къс интервал, което по никакъв метод не подсказва, че проблематиката вътре в системата е изследвана в дълбочина и са открити корените на казуса “, разяснява Михайлов. Той добави, че следващо държавно управление не съумява да вникне в проблематиката на чиновниците на двете дирекции и да позволи техните проблеми.

Според Михайлов в синдикатите се е затвърдило усещането, че главният мотор за проекта за промени в този му тип е Министерството на финансите и е изработен съгласно напътствията и заданията на финансовия министър. Той уточни, че преди този момент са били обсъждани други разновидности, които са по-меки и щадящи, само че са били отхвърлени.

По мотив заплатите на чиновниците Михайлов разяснява, че има разминаване освен по повод размера на заплащането, а и на изказванието, че нарастването ще бъде за всички чиновници. „ Няма да получат увеличениеслужителите по Закона за държавния чиновник “, добави той.

Синдикатът на чиновниците в пандизите изпрати през вчерашния ден писмо до премиера и няколко министри по отношение на проблема с нарастването на заплатите. Служителите в правосъдното министерство желаят да знаят кой ще носи следствията за спорните ограничения, които отхвърлят изцяло.

„ Това, което сме постигнали с Министерство на финансите, е оптимално вероятното на този стадий “, обявиха от Министерството на правораздаването, потърсени за коментар от Българска телеграфна агенция по тематиката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР