Синдикатът на българските нефтохимици Лукойл изпрати писмо до президента, премиера,

...
Синдикатът на българските нефтохимици Лукойл изпрати писмо до президента, премиера,
Коментари Харесай

Синдикатът на нефтохимиците: Отмяната на дерогацията за руски петрол дестабилизира Балканите!

Синдикатът на българските нефтохимици " Лукойл " изпрати писмо до президента, премиера, ръководителя на Народното събрание и депутатите, в което показва паниката си от предлагането за анулация на предоставената от Брюксел дерогация за съветски нефт.

Според нефтохимиците то заплашва благосъстоянието на българските жители, трансформира енергийната сигурност на страната ни в пленник на партийни и корпоративни ползи и води до дестабилизация на целия Балкански район.

Ето цялостния текст на писмото на българските нефтохимици:

До:

Президента на Република България
Румен Радев

Министър-председателя на Република България
Акад. Николай Денков

Председателя на Народното събрание на Република България
Росен Желязков

Копие:
Депутатите от 49 Народното събрание на Република България

Уважаеми господин Президент на Република България!
Уважаеми господин Министър-председател на Република България!
Уважаеми господин Председател на Народното събрание на Република България!
Уважаеми народни представители от 49-ото Народно заседание на Република България!
Уважаеми сънародници!

Обръщаме се към Вас с голямо безпокойствие и молба за подпомагане по отношение на желанието на някои депутати да анулират прибързано предоставената от Европейски Съюз опция за потребление на планова суровина на рационална цена в „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД. Предложението за анулация на предоставената от Брюксел дерогация, което към този момент е импортирано за гласоподаване в Народното събрание, заплашва благосъстоянието на българските жители, трансформира енергийната сигурност на страната ни в пленник на партийни и корпоративни ползи и води до дестабилизация на целия Балкански район.

Ние не сме политици, само че въз основа на професионалните ни пълномощия и опит, не се съмняваме, че зад това преждевременно решение стоят рейдърски ползи на избрани стопански и политически структури.

„ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД е флагманът на нашата стопанска система. Предприятието не просто създава всички типове моторни горива, само че е и началното звено в дълга верига от производители на артикули и услуги, които обезпечават работа на стотици хиляди български фамилии. Заводът изнася продуктите си за съвсем всички прилежащи страни и обезпечава салдото на районния енергиен пазар, има голям принос към държавния бюджет.

След началото на войната, специалистите и политиците в Брюксел се изправиха пред нови провокации в региона на енергийните доставки и стигнаха до заключението, че страни като България, Хърватия и Унгария, биха могли да се възползват от краткотрайно изключение от петролните наказания. Това беше в полза на енергийната сигурност на страните, както и с цел да се обезпечи по-нататъшно икономическо развиване в района.

Опитите на обособени български политици да употребяват спора в Украйна за свои персонални и партийни ползи, са лицемерни и не трябва да се позволяват. Нито „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД, нито притежателят му LITASCO, са обект на наказания от страна на Съединени американски щати, Англия или Европейски Съюз. Няма учредения нито за предварително преустановяване на дерогацията за потребление на съветски петрол и преустановяване на концесията за нефтен терминал „ Росенец “, нито за каквито и да било други дейности против ЛУКОЙЛ в България.

Преждевременната анулация на дерогацията ще сътвори съществени проблеми за Дружеството при обезпечаването на първични материали в миг, когато международното произвеждане на нефт понижава, а разноските за транспорт на товари с танкери са се нараснали шест пъти за година и половина. Изключително мъчно е да се обезпечат дълготрайни доставки с ясна прогноза за икономическото развиване на страната и района, а още по-трудно е да се подсигурява, че горивото, което излиза от рафинерията, ще остане най-евтиното в Европа.

Рафинерията се нуждае от непрестанно доставяне с нефт с избрани характерности. Нито индустриалната технология, нито логистиката на доставките за рафинерията могат да се трансформират според от политическата обстановка и партийните ползи. Прекъсването на ритмичните доставки на първични материали, без предварителна подготовка, може да докара до прекъсване на рафинерията и да заплаши безвредната работа на нейните съоръжения.

Новите, по-скъпи първични материали ще доведат до повишение на крайните цени на горивата на българския пазар, което ще засегне българските въздушни и автомобилни превозвачи, общините, бюджетните организации, всички, които употребяват течни горива, и в последна сметка всяко българско семейство.

Изразяваме своето безпокойствие, че с нашето дружество се вършат политически опити, които основават стопански спънки за неговата непрекъсната работа, тъй че мястото му на пазара да бъде заето от спекуланти, които да продават скъпо вносно гориво на повишени цени. Ние, нефтохимиците на България, считаме, че не е редно зловредни бизнес ползи или тяснопартийни игри да дефинират икономическия вектор на страната в ущърб на нейната енергийна сигурност и благосъстоянието на нашите сънародници.

Молим Ви да деянията държавническо отношение и да предотвратите всевъзможни опити за отдръпване на дерогацията на Европейския съюз преди крайния период, избран от Брюксел. Молим Ви да отбраните нашите работни места и работните места на хиляди българи, да спасите стопанската система на страната от излишно повишение на цените, да запазите дребното промишлености и предприятия, които към момента са останали в страната.

Искаме незабавна среща с депутатите от Народното събрание, на която да разбираем следствията от прибързани и недомислени решения и да се разиска позицията на членовете на Синдиката на българските нефтохимици.

Разчитаме на вашето здравомислие! България заслужава разцвет!

С почитание и вяра,

СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ НЕФТОХИМИЦИ „ ЛУКОЙЛ “

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР