Синдикат Защита внесе в прокуратурата три сигнала срещу директора на

...
Синдикат Защита внесе в прокуратурата три сигнала срещу директора на
Коментари Харесай

Внесоха три сигнала срещу директора на „Майчин дом“ в прокуратурата

Синдикат " Защита " внесе в прокуратурата три сигнала против шефа на “Майчин дом ” проф. Иван Костов, заяви Mediapool.bg. Сигналите са продължение на спора сред част от работещите в лечебното заведение и дългогодишния шеф на болничното заведение, който е един от водещите акушер-гинеколози в страната и един от болничните шефове с най-високи приходи.

Според работещи в лечебното заведение Костов се е обкръжил със своя привилегирована клика в държавната болница, дружно с която си разпределят " лъвския къс " от направените в болничното заведение пари и даже подправят здравна документи за персоналното им облагодетелстване. Паралелно с това същият кръг въртял и частна клиника, от които получавали и спомагателни доходи. От болничното заведение до момента не са дали отговор на съответните обвинявания, а отдават напрежението на трудово-правен спор.

“Не може българското опазване на здравето да тъне в бедност, да няма пари за заплати и съоръжение, а въпросният шеф да получава 1 200 000 лева заплата и в същото време да източва НЗОК ”, съобщи ръководителят на синдиката Красимир Митов при внасянето на сигналите.

Част от нарушаванията в сигналите са установени в отчет от вътрешен одит на Министерството на здравеопазването в " Майчин дом ", само че по думите на Митов служебният здравен министър Асен Меджидиев ги е прикрил.

Първият сигнал е обвързван с метода на систематизиране на средствата в самата болница и работата на Иван Костов на три места: като изпълнителен шеф, в медицинския център на самата болница и в частна клиника, откъдето получава спомагателни приходи. Става въпрос за частната клиника " Фемиклиник ", в която с изключение на Костов работели и други негови доближени от държавната болница, настояват работещи в " Майчин дом ". Според тях заетите в частната клиника получавали и по-високи заплати в държавната по отношение на свои сътрудници със същите функционалности и подготовка.

Вторият сигнал е по отношение на документални измами в " Майчин дом ". Според вносителите на сигнала медицински протоколи са били преработени за доближените до Костов да получават по-високи хонорари. Така да вземем за пример имената на хирурзи и анестезиолози, които действително са взели участие в интервенции, били подменяни с тези на други хора, които по-късно получавали бонуси, без да са участвали в операционната.

Третият сигнал е за замяна на документи за източване на Здравната каса (НЗОК). Така да вземем за пример човек с тегло от 60 кг на идващия ден бил записан с тегло 120 кг, с цел да бъдат изплатени на болничното заведение повече пари от НЗОК.

От профсъюз " Защита " са безапелационни, че всичко това няма по какъв начин да се случва в болничното заведение без политически чадър.

Работещи в болничното заведение повдигат и други въпроси като да вземем за пример това кой има право да оперира с роботизираната система Да Винчи. Според тях пациенти са оперирани от лекари, които не имат изискуемите документи за образование. Закупената с пари на страната и Медицинския университет в София инсталация се употребила от изпълнителния шеф и няколко посочени от него лекари, а сертифицирани за работа с нея лекари не били допускани.

Също по този начин с робота били оперирани и пациенти, които нямали индикации за това. Работещи в Майчин дом също по този начин настояват, че пациентки на шефа се употребили с преимущество при обслужването в болничното заведение, пререждайки останалите. Наред с това предписанията от открити нарушавания от Инспекцията по труда и други контролни органи не се изпълнявали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР