Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ ще участва в националния протест

...
Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ ще участва в националния протест
Коментари Харесай

Искат още 20% ръст на учителските заплати, стартовата да е 1...

Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ ще взе участие в националния митинг и е взаимен със взаимните дейности на КТ „ Подкрепа “ и КНСБ за цялостно компенсиране на инфлацията, както в държавния, по този начин и в частния бранш.

" Смятаме, че държавното управление, президентът и Народното събрание би трябвало да компенсират кумулативното повишаване на инфлацията, препоръчано изрично от двете конфедерации - се споделя в позиция на профсъюза. -  Абсолютно належащо е да се планува нарастване от 1 януари 2023 година на  минималната работна заплата от 710 до 850 лева, както и нарастване на всички работни заплати в частния и бюджетния бранш с най-малко 15%. "

Синдикат „ Образование “ настоява  пред МФ, държавното управление, президента и Народното събрание средствата за обучение да бъдат в размер на 6% от Брутният вътрешен продукт. 

През последните 5 г. се видя гладко повишаване на финансовите средства за приоритет обучение, като тази наклонност се резервира трайна.  Тази година бюджетът за обучение възлиза на 4.3% от Брутният вътрешен продукт. В закона за предучилищното и учебно обучение има текст, който не разрешава намаляването на просветителния бюджет, който до момента се изпълняваше.

" Ако не се усилят тези средства, поради повишаване на размера на републиканския Брутният вътрешен продукт, то българското обучение ще получи едвам 3.9% от Брутният вътрешен продукт, което е извънредно недопустимо и ще направи неизпълними доста почнали позитивни просветителни политики, вършат сметка от синдиката. И  настояват при договарянията за нов народен групов трудов контракт за 20% нарастване на заплатите на педагогическите експерти. В противоположен случай ползата към учителската специалност фрапантно ще се понижи и е евентуално доста просветителни институции, да останат без учители.

От „ Подкрепа “ упорстват учителските заплати да запазят равнище 125% от СБРЗ за страната.

Синдикатът стартира разбор на своята подготвеност за митинги в границите на закона, оповестиха оттова.

След последното нарастване на учителските заплати от 1 септември тази година сега стартовата заплата в системата е 1486 лв.. Старши преподавател взима 1533 лева, основен - 1592 лева Зам.-директор получава 1675 лева, а шеф - 1810 лева. 

Ръст с 20 на 100 би повишил стартовото заплащане в системата на към 1635 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР