Синдикалните организации подкрепят новия размер на минималната работна заплата от

...
Синдикалните организации подкрепят новия размер на минималната работна заплата от
Коментари Харесай

Правителство и синдикати искат 933 лв. минимална заплата, работодателите - не


Синдикалните организации поддържат новия размер на минималната работна заплата от 933 лева, а работодателските организации – не.

Това сподели на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел, която заключи резултатите от днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). 

Нормативното съображение за това е признатото предписание в Кодекса на труда тя да бъде 50% от междинната брутна работна заплата в период от 12 месеца

Съгласно наредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Предлаганият от държавното управление размер на най-ниското заплащане, изчислен по новия механизъм, е 933 лева от 1 януари 2024 година Това е растеж от 153 лева или близо 20 % по отношение на настоящия размер от 780 лева

Работодателите не са съгласни с метода, по който се пресмята минималната работна заплата.

„ По точка първа от дневния ред обществените сътрудници кардинално поддържат, само че с спомагателни оферти към направените оферти от вносителя, с които се усъвършенства нормативната уредба по отношение на работата от разстояние и се регламентира отговорност за погашение на трудови хонорари на служащи и чиновници на изпълнителя при веригите от подизпълнители. По втората точка – в плана на разпореждане на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лв.. Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ поддържат плана на разпореждане на Министерския съвет, а работодателските организации не поддържат оферти размер на минимална работна заплата и упорстват за разработване на нов механизъм “, заключи Габриел за резултатите от днешните диалози. 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР