Символично предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от

...
Символично предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от
Коментари Харесай

Във Варна Швеция предаде на Испания председателството на Съвета на ЕС

Символично предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от Швеция на Испания бе направено нощес във Варна. То се сменя на ротационен принцип сред страните - членки на Европейски Съюз на всеки 6 месеца, като Испания го поема от през днешния ден, оповестяват от пресцентъра на Общината.

Тържествената гала бе извършена във Фестивалния и конгресен център, преди концерта на Виенския камерен оркестър, част от Международния музикален фестивал " Варненско лято ". Специални посетители на събитието бяха посланици и зам.-посланици от 18 посолства у нас – Испания, Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния,  Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия, както и принц Виктор декор Изенбург от Германия. Присъстваха министърът на туризма Зарица Динкова, Тихомир Стойчев, зам.-министър на външните работи.

" Чест и горделивост е за Варна, че посредством най-дълголетния музикален фестивал в България и един от най-старите в Европа - ММФ " Варненско лято ", интензивно подкрепян от Община Варна, довечера стана символичната промяна на председателството на Съвета на Европейски Съюз! Нека музиката се трансформира в знак на единството и културното многообразие сред нас ", сподели в приветствието си кметът Иван Портних. Той благодари на артистичния шеф Марио Хосен, на всички уредници, на дипломатическите представители и посетители, както и на феновете на класическата музика.

Посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко Мата благодари на българските институции, които са помогнали за организацията на събитието. Той уточни, че мотото на испанското председателство е " Европа по-близо “, като концепцията е събитията да се случват отвън столиците на страните, а концертът във Варна е образец за това.

Шведският дипломат Н. Пр. Катарина Рангнит сподели, че персонално за нея Европейски Съюз е нещо доста повече от механизъм за взимане на общи решения, а е общи полезности и правила, чувството да се чувстваш вкъщи си на всички места в Европа.

От името на вицепремиера Мария Габриел обръщение сервира заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, който съобщи, че България приветства целите, които Испания поема, и ще работи градивно за тяхната реализация. Той уточни, че в границите на испанското председателство България може да се причисли към Шенген, тъй като страната ни заслужава това.

След формалната част прозвучат особено написана за ММФ " Варненско лято " творба от испанския композитор Естебан Санс в осъществяване на Виенския камерен оркестър с диригент Педро Халфтер. Звучаха още “Адажио " на Красимир Кюркчийски, а пианистът Даниел Внуковски извърши авторския камерен вид на Първия концерт на Шопен.

В " Ода на насладата " от Деветата симфония на Бетовен, която е химн на Европейския съюз, се включиха и солисти, хор и оркестранти от Държавна опера Варна с диригент на хора Надежда МакКюн и хор " Морски звуци " с диригент Росица Щерева. Изпълненията подвигнаха на крайници публиката в залата, които извикаха на бис надарените музиканти.

Организатор на фестивала е Община Варна, а концертът се организира под патронажа на испанския дипломат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР