Символичният часовник на Страшния съд“ показа 90 секунди преди полунощ

...
Символичният часовник на Страшния съд“ показа 90 секунди преди полунощ
Коментари Харесай

Часовникът на „Страшния съд“ остава по-близо от всякога до полунощ за втора поредна година

Символичният „ часовник на Страшния съд “ сподели 90 секунди преди среднощ във вторник, отразявайки екзистенциалните закани за човечеството, подбудени от евентуалната нуклеарна ескалация на войната в Украйна и възходящите последствия от климатичната рецесия след най-горещата година на Земята.

Определено от водещи учени и специалисти по сигурността, стрелките на часовника остават на същото място като през предходната година и най-близкото до среднощ в неговата повече от 75-годишна история.

„ Тенденциите не престават да сочат злокобно към световна злополука.. “

заяви Рейчъл Бронсън – президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина на атомните учени

Войната в Украйна съставлява непрекъснато действителен риск от нуклеарна ескалация. Нападението на 7 октомври в Израел и войната в Газа са спомагателна илюстрация на ужасите на актуалната война, даже и без нуклеарна ескалация.

Вместо да се откажат от нуклеарните оръжия, страните, които ги имат модернизират арсеналите си. Докато всеобщи наводнения, пожари и други климатични бедствия заплашиха милиарди човешки животи и занаят през предходната година. 2023 беше годината в която бяха регистрирани рекордни температури, породени от нежеланието на човечеството да се откаже от изкопаемите горива.

Войната в Украйна се обрисува да бъде дълга

Нахлуването на Русия в Украйна, от което в този момент остава единствено месец до втората годишнина, беше главната причина за преместването на часовника на 90 секунди преди среднощ през 2023 година.

Според Бюлетина, фино прикритите закани на Москва за нуклеарна война, нападенията ѝ против нуклеарни обекти и погазването на интернационалните правила на държание са съдействали за повишение на риска, до момента в който войната на Израел в Газа заплашва да прерасне в по-широк районен спор с присъединяване на нуклеарни страни.

„ Междувременно обичайният надзор на нуклеарните оръжия в действителност е завършил за момента. “

сподели Алекс Глейзър, професор по машинно и галактическо инженерство в Принстънския университет

Китай усилва арсенала си, който в този момент наброява 500 нуклеарни оръжия. Във Вашингтон се приказва, че нуклеарният боеприпас на Съединени американски щати също ще би трябвало да се усили. Целта е да се равнява на този на Русия и Китай взети дружно.

Първоначално часовникът е бил надъхан на 7 минути преди среднощ през 1947 година. Най-голямото разстояние от среднощ до момента е 17 минути. Това е по времето след края на Студената война през 1991 година.

Бюлетинът е учреден през 1945 година от Алберт Айнщайн, Робърт Опенхаймер и други учени, работили по плана „ Манхатън “. В рамките този план са основани първите нуклеарни оръжия. Идеята часовникът да символизира световната накърнимост към злополука се появява две години по-късно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР