Символична санкция от 1000 лева получи фирмата „Стрикт“ ЕООД с

...
Символична санкция от 1000 лева получи фирмата „Стрикт“ ЕООД с
Коментари Харесай

Две години, след като падна стена на къща в Пловдив, строителният надзор - глобен с 1000 лева

Символична глоба от 1000 лв. получи компанията „ Стрикт “ ЕООД с шеф инж. Николай Николов, която бе строителен контрол на обекта на ул. " Ниш ", при чиито изкопни работи, се срути стена на къща в съседство.

Припомняме, че случаят стана доскоро по-малко от 2 години. В края на юни 2020 година постройката на ул. „ Ниш” 3 в центъра на Пловдив се срути поради градеж в прилежащ парцел. Като по знамение нямаше потърпевши, защото по време на произшествието една от обитателките беше в къщата.

Тогава се родиха разнообразни хипотези за сриването на близо 60-годишната постройка. Според хората от квартала екскаватор е закачил стената и това е предизвикало сриването. Други разясниха, че в основата на изкопа са забивани лайсни, с които се вършат подпори за кофраж, и това евентуално е провокирало сриването от вибрациите.

На място в деня на случая пред кореспондент на TrafficNews инж. Николов акцентира, че къщата на улица " Ниш " може да бъде укрепена, само че е стопански голословно.

" Тепърва ще се проучва какво се е случило, самата къща няма основи, има една дупка посредата, която не сме я видели при изкопите за основите на новата постройка. Когато стената рухна, я видяхме. Откъде да знам, че има дупка. Ние укрепваме по план, изпълняваме всичко, както си е по план, а не вършим нещо, което ние да сме измислили. Това е утвърдено, това вършим ". Така изпълнителят на бъдещата кооперация на улица " Ниш " в Пловдив Иван Христозов разяснява тогава сагата.

Увредената къща бе неотложно отцепена, а хората евакуирани. На мястото дойдоха и специалисти от РДНСК-Пловдив.

Според осъществената инспекция от страната на РДНСК-Пловдив по отношение на зародила повреда при градежа, било установено, че „ СТРИКТ” ЕООД, в качеството си на разположение, упражняващо строителен контрол, е позволило осъществяването на градеж в нарушаване на разпоредбите за осъществяване на строителните и монтажните работи и като не е осъществило задоволителен надзор по отношение на съблюдаване на условията за здравословни и безвредни условия на труд в строителството. Това от своя страна позволило увреждане на непряк парцел в в резултат на строителството.

В хода на инспекцията било открито, че се е свлякла калканната стена на съществуваща жилищна постройка. При свличането на калканната стена било компрометирано и изпълненото подсилване на изкопа от железни профили и дървени талпи. Съгласно утвърждения капиталов план по част „ Конструктивна “, по границата със прилежащия ипот било планувано изкопът да бъде укрепен обаче със стоманени водачи.

Гореописаните събитията били отразени в Констативен акт от РДНСК - Пловдив.

От една страна съгласно съда има установено противоречие с нормативните условия за обезпечаване на структурите на постройките против статични и динамични натоварвания, като е открито, че авариралата постройка е била с изминал експлоатационен период , строена в години без прецизни правила за планиране за статични и сеизмични натоварвания.

От друга страна обаче, магистратите са приели, че осъществените строителни действия в прилежащия парцел са катализатор за настъпилата повреда поради неприятното физическо положение и забележителната обезценка на структурата на постройката, дължащи се и на в допълнение преконструиране от страна на притежателите, което е довело до опасност за нейната резистентност и непроменяемост.

Установява се, че това противоречие е било налице към датата на подписване на контракта от страна на „ СТРИКТ” ЕООД, макар което е позволено осъществяването на градежа.

Съдът още е открил, че постройката е компрометирана още на равнище планиране и че техническият надзор по част „ Конструктивна “ не е изпълнило законовите си отговорности по надзор и недопускане на строителство, което не дава отговор на нормативните условия.

Именно това е повода компанията „ Стрикт “ да бъде санкионирана с 1000 лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР