Символичен протест се проведе пред сградата на Народното събрание в

...
Символичен протест се проведе пред сградата на Народното събрание в
Коментари Харесай

Пореден протест срещу насилието над жени чака депутатите да приемат по-тежки наказания


Символичен митинг се организира пред постройката на Народното събрание в София. Шест дами се събраха на проява, с цел да изразят несъгласието си против домашното принуждение и насилието над дами, изключително зачестило след нападението на момичето в Стара Загора, обезобразено от макетно ножче.

Жените разпръснаха и плакати с надписи " Нито една повече ", " Промени в Наказателния кодекс ", " Дебора не си сама ", " Заедно за Дебора ", " Не си сама ", " Промени в Закона за домашното принуждение в този момент " и други Точно в този миг народните представители в Народното събрание, с цел да одобряват промени на първо гласоподаване, касаещи по-тежките санкции за лека и междинна телесна щета, както и, в който се планува самото домашно принуждение да се санкционира и при интимна връзка.

Ширин Ходжева, от организацията " Феминистки мобилизации ", съобщи пред публицисти, че хората от днешния митинг ще проследят изявената политическа воля на народните представители за промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното принуждение. Тя упорства за въвеждането на термина " съкровен сътрудник " в Закона за отбрана от домашното принуждение. Ходжева уточни, че протестиращите дами упорстват още за отваряне на спешни центрове във всеки един град в страната, Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение да бъде призован във допустимо най-кратки периоди, въвеждане на дефиниции за фемицит, за принуждение, учредено на пола, за закононарушение от ненавист, за въвеждане на промени в просветителната система, за полово обучение, въвеждане на дефиниции за икономическо и принуждение.
 Пореден митинг в София съобщи
Пореден митинг в София съобщи " Нито една повече "

Посетиха и централите на Българска социалистическа партия и " Възраждане "

" В момента, в който стартираме да приказваме за полово обучение, хората автоматизирано стопират да слушат ", разочарована е Ходжева.

Припомняме, че протестната акция е следващата след случая с н акълцаната с макетно ножче . На 4 август след постъпили нови доказателства Районна прокуратура-Стара Загора на Георги Георгиев, арестуван по случая.

До момента бе открито, че  Дебора по мобилно приложение на два пъти - на 24 и 25 юни 2023 година, за което той е притеглен като обвинен. Според новите доказателства и разпит на очевидци 26-годишният мъж е отправил закани към Дебора, персонално и посредством мобилно приложение, още четири пъти от месец април до 25 юни 2023 година, за което му е повдигнато в допълнение обвиняване в границите на воденото досъдебно произвеждане за закана с ликвидиране.

Обвинението е приобщено към формираното досъдебно произвеждане за закани с ликвидиране към момичето - закононарушение по член 144 алинея 3 вр. алинея 1 вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс. Изследват се всички версии, само че все още няма събрани доказателства да има и втори причинител, прецизираха от прокуратурата.
 Хиляди българи излязоха в поддръжка на измъчваното момиче от Стара Загора
Хиляди българи излязоха в поддръжка на измъчваното момиче от Стара Загора

В Стара Загора желаеха и оставката на районния прокурор и съдия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР