Символичен протест под лозунга Долу Винету организираха в Деня на

...
Символичен протест под лозунга Долу Винету организираха в Деня на
Коментари Харесай

Библиотекарите на протест Долу Винету

Символичен митинг под лозунга " Долу Винету " проведоха в Деня на националните будители чиновници на библиотеки в София, Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и други места в страната. Романът " Винету " стана прочут като обичана книга на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов.

За акцията заяви Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация " Култура " към КНСБ и ръководител на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека " Свети Кирил и Методий ". Поводът за недоволството са ниските заплати и незадоволителните бюджети на библиотеките. Културното министерство няма подписано съглашение със чиновниците на библиотеките за актуализиране на възнагражденията им съгласно растежа на минималната заплата за страната. Това е единственото направление в културния бранш, което е ощетено - сходни договорености съществуват при театрите, музикалните и танцовите изкуства, музеите и галериите. При библиотекарите възнагражденията се усилват единствено в случай че са налице средства в бюджетите.

Служителите в Регионалната библиотека " Проф. Б. Цонев " в Ловеч проведоха протестната си акция под мотото " Стресни се, племе закъсняло! ", уточни БНР. Библиотекарите стачкуваха в обедната си отмора, без да прекъсват работата с читателите, разясни Албена Йончева, ръководител на синдикалната организация към КНСБ. " Ние се стараем да бъдем духовната хранилница на една нация, да опазим книжното благосъстояние, а оставаме настрана от Министерството на културата ", уточни Йончева.

От Министерството на културата оповестиха, че са подготвили спомагателното съглашение към Браншовия групов трудов контракт за Националната библиотека " Свети Кирил и Методий " и районните библиотеки. В него е планувано нарастване на възнагражденията, с цел да бъде реализирано обаче, културното министерство е поискало от финансовото растеж на финансирането за библиотеките с 50% за 2022 година

В цялата страна бе маркиран Денят на националните будители. " Нека не чакаме някой различен да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на операциите. Днес всичко е в ръцете на нашия разсънен народ ", съобщи президентът Румен Радев в словото си по случай празника. Според него България се трансформира - търси нови хрумвания, разисква нови решения. " Проблемите се изричат на глас, а заблудите с изминал период на валидност отминават в историята. Времето е спешно, тежко, мъчително, само че такова е всяко пробуждане ", съобщи президентът. Той насочи признателността си към паметта и делото на будителите от предишното, както и към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и вярата.

" Будител - произнасяме единствено 7 звука, а чуваме и разбираме толкоз доста - просвещение, родолюбие, високи стремления, добродетели, посветеност на другите, ентусиазъм. През дългата българска история - и славна, и трагична, будителите построиха и запазиха българския народ, сътвориха българската нация и страна ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея будители през днешния ден са свободните в мислите и дейностите си, смелите, грамотните и виновните хора. Такива по думите й са хората с гръбнак, който държи главата високо вдигната, с цел да гледат очите не в калта, а нагоре, към високото.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР