Симулатор на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва

...
Симулатор на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва
Коментари Харесай

Как да гласуваме с машина: ЦИК пусна симулатор на сайта си

Симулатор на интернет страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрира по какъв начин се гласоподава посредством машина. Той е наличен за всички жители, които желаят да упражнят машинното гласоподаване, с цел да са готови за локалните избори на 29 октомври. На тях ще избираме общински съветници, кметове на общини, кметове на региони в София, Пловдив и Варна и кметове на кметства. 

Симулаторът на машинно гласоподаване се намира в дясната част на.

След като се избере, се отваря нова страница, на която се пресъздава машина. На нея е изписано " Избори 29.10.2023 г.- Демо ", както и " Поставете картата в слота за четене ". " Картата " се намира в центъра, под визуализираната машината. Там има бутон " Постави карта ". След натискането се пресъздава нова страница с напътствие " Посочете в кои избори ще гласувате ".

Потребителят би трябвало да означи в кои избори ще упражни правото си на глас.

Има алтернатива за избор на всички типове избор – " избери всички ". Потребителят може да избере и единствено една от опциите: избори за общински съветници; избори за кмет на община; избори за кмет на регион и избори за кмет на кметство. След като е направил избора си, потребителят би трябвало да натисне бутона " продължи ", с цел да премине нататък. 

На екрана се появява прозорец, на който са изписани типовете избори, които е отбелязал.

Тук още веднъж има алтернатива " удостовери " или " връщане обратно “. Веднъж удостоверил избора си тук, потребителят повече не може да прави промени.

Ако избере да гласоподава за четирите типа избори, пред потребителя първо се пресъздава бюлетината за избори за общински съветници.

От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ". За избор на преференция са посочени и примерни номера на претенденти в дясната страна на бюлетината. В долната страна на екрана има алтернатива " последваща страница " (отнася се за бюлетината) и " към идващ избор ". Избирателят не може да продължи с гласуването, в случай че не е показал кого поддържа. 

След натискането на бутона " към идващ избор " на екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на община.

От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ". От дясната страна са номерата на претендентите. След като потребителят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си. 

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на регион. От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ".

От дясната страна са номерата на претендентите. След като гласоподавателят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си. 

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на кметство.

От лявата страна на бюлетината има лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им, в това число алтернатива " самостоятелен претендент " и " не поддържам никого ". От дясната страна са номерата на претендентите. След като гласоподавателят е направил своя избор, би трябвало да натисне бутона в долната част на екрана " към идващ избор ", с цел да продължи гласуването си. 

След натискането на бутона след последното гласоподаване се отваря страница " Преглед на избора ".

Тук гласоподавателят може да промени избора си като натисне " Промени избора " или да гласоподава като натисне " Гласувай ". 

При прегледа на вота на потребителя се пресъздават направените от него избори за другите типове избори по последователността на бюлетините. 

При избиране на алтернатива " Промени избора ", потребителят се връща на първата бюлетина за типа избор, в който е декларирал, че ще гласоподава.

След това той би трябвало да премине през всички бюлетини за типовете избори. 

След натискане на бутона " Гласувай " следва " разпечатване " на бюлетините от машината. 

При вота на 29 октомври гласоподавателят би трябвало да изчака сигнала на машината и да вземе бюлетините, след което да ги сгъне и даде за щемпел от Секционната изборна комисия. Бюлетините от машинно гласоподаване се слагат в кутия за машинно гласоподаване. Също по този начин гласоподавателят би трябвало да извади картата и да я върне на изборната комисия. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР