Симптомите на професионалния бърнаут(прегаряне) са лесно разпознаваеми, но и лесно

...
Симптомите на професионалния бърнаут(прегаряне) са лесно разпознаваеми, но и лесно
Коментари Харесай

Бърнаут по средата на важен проект! Ами сега?

Симптомите на професионалния бърнаут(прегаряне) са елементарно разпознаваеми, само че и елементарно можем да ги пренебрегнем, тъй като става въпрос за " нормални " неща като трайно възприятие на неразположение, нервност, отмалялост, липса на мотивация и интерес.

„ Когато става въпрос за бърнаут, ние имаме поради необятен набор от положения “, споделя Паула Дейвис-Лаак, специалист по напрежението и устойчивостта и създател на Stress & Resilience Institute в Милуоки. Тя демонстрира на клиентите си диаграма, която илюстрира „ спектъра на напрежението “, започваща от „ досада “ и стигаща до „ цялостен душевен и физически колапс “.

Най-лошата вест обаче е, че в доста случаи човек не разполага с нужното време и средства, с цел да се оправи с този проблем, когато той е в началния стадии от своето развиване.

Какво се случва, когато усетите ранните признаци на бърнаут по средата на работата по значим план? Освен че не можете да си вземете отмора, би трябвало да бъдете във допустимо най-хубава кондиция, с цел да завършите качествено работата.

Дейвис-Лаак твърди, че има няколко дейности, които можете да предприемете, с цел да ограничите професионалния бърнаут преди той да е достигнал сериозната си точка.

1. Открийте равнището на напрежение, с което се чувствате удобно

Според Дейвис-Лаак всички ние имаме потребност от несъмнено равнище на стрес и напрежение в нашия живот, тъй като то ни стимулира и ни оказва помощ да заобикаляме рискове. В същото време, в случай че това равнище стигне прекомерно високи стойности, то се трансформира във нездравословно и контрапродуктивно. Намирането на „ зоната на комфорт “, в която усещаме, че разполагаме с нужните запаси, с цел да се възползваме от позитивните страни на напрежението, е един от най-хубавите способи за оправянето с бърнаута.

Зоната на комфорт е друга за всеки човек. За да разберете какви са границите на вашата, би трябвало да обърнете внимание на тези три фактора от „ спектъра на напрежението “ на Дейвис-Лаак.

Изискванията на работата - дилемите и отговорностите, в които инвестирате вашата сила и старания

Работния запас - средствата, с които разполагате, с цел да си свършите работата

Възстановяването - това, което вършиме, с цел да възстановите силите си, откакто завършите задачата

Анализа на тези три фактора в работата ще ви помогне да откриете равнищата на стрес, с който се чувствате удобно.  

2. Защитавайте границите си

За страдание, когато хората усетят първите признаци на бърнаут, те не поемат нужните ограничения, с цел да се погрижат за себе си, споделя Ейми Санчес, професионален коуч от Калифрния, която работи с хора, страдащи от прегаряне.

„ Когато почувствате първите признаци на бърнаут, подсилете вашите персонални граници. На първо място, спрете да казвате „ да “ на всичко “. Компаниите са известни с това, че не престават да товарят с работа своите чиновници, до момента в който те сами не се защитят. Ако сте един от тези хора, който не могат да отхвърлят, постоянно ще бъдете затрупани със задания и отговорности. “ споделя Санчес

„ Научете се да казвате на шефа си, че поемането на нови задания ще компрометира качеството ви на работа по плановете, които към този момент сте поели, и че ще на драго сърце ще приемете нови задания, когато ви се отвори време. “, прибавя тя.

Дейвис-Лаак добавя, че може да е по-лесно да си набавите повече запаси, в сравнение с да ограничите вашето натоварване.

„ За доста хора е мъчно да понижат работните си отговорности, да получават по-малко имейли или да вървят на по-малко работно срещи. Ако обаче се фокусирате върху построяването на положителни взаимоотношения с вашите сътрудници и започнете по-често да търсите противоположна връзка, може да си изградите система от хора, на които да разчитате, когато имате потребност от помощ “, споделя тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР