Симфониета-Враца посреща във Враца знаменития маестро Найден Тодоров, директор на

...
Симфониета-Враца посреща във Враца знаменития маестро Найден Тодоров, директор на
Коментари Харесай

Найден Тодоров и Лиляна Кехайова гостуват на Симфониета-Враца в юбилеен концерт послучай 50-годишнината от създаването на Държавна филхармония -Враца

Симфониета-Враца посреща във Враца популярния маестро Найден Тодоров, шеф на Софийската филхармония и блестящата виолончелистка Лиляна Кехайова, която идва от Виена особено за концерта. Ще я чуем в осъществяване на фамозния Концерт за виолончело и оркестър от А. Дворжак.





„ Този концерт доста надминава двата ми концерта – както цигулковия, по този начин и клавирния… това произведение ми носи доста огромна наслада и считам, че не се неистина в неговата оценка. ”, написа Антонин Дворжак за своя концерт за виолончело, основан през 1895 година в Съединени американски щати. Премиерата е на 19 март 1896 година в осъществяване на Лио Стерн (английски вилончелист) в Queen’s Hall в Лондон с Лондонската филхармония, персонално дирижиран от Дворжак. Въпреки обстоятелството, че концертът е основан в Америка, той е обхванат от славянски ударения. Освен красиви кантиленни мелодии, Дворжак е поверил на соловия инструмент и героични ударения, виртуозни пасажи, акомпанименти, двойни ноти. Формата на концерта е класическа: две бързи елементи рамкират бавното - трагично адажио ( I. Allegro II. Adagio ma non troppo III.Finale. Allegro moderato).

Впечатляващата стратегия на концерта „ Традиции и актуалност “ на 21-ви септември, включва още и Симфония № 2 „ Богатирска ” в си минор от Александър Бородин.

Определяна за най-важното и огромно произведение на композитора, връх в симфоничното му творчество, Симфония №2 е композирана сред 1869г. и 1876 година Състои се от четири елементи: I. Сонатно аллегро. " Среща на героите ", II. Скерцо. " Игра на герои ", III. Andante. " Песен на Баян ", IV. Финал. " Богатирски празник ".

Още подробна инфорамия за гостуващите музиканти, включените в програмата творби и композитори, е оповестена в Каталога на Симфониета-Враца за Есенния полусезон 2023/24г., който се продава в Билетен център „ Гъбката “ до хотел „ Хемус “. Билети и абонаментни карти за есенния полусезон, можете да закупите в Билетен център " Гъбката ", т. 0896718303, 0899827060.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР