Симеон Саксокубургготски се качи в кабината на най-новия локомотив на

...
Симеон Саксокубургготски се качи в кабината на най-новия локомотив на
Коментари Харесай

Симеон Саксокубургготски се качи в най-новия локомотив на БДЖ, носещ името на баща му

Симеон Саксокубургготски се качи в кабината на най-новия локомотив на БДЖ, който ще носи името на неговия татко цар Борис III.

Българските държавни железници получиха последните два локомотива по контракта за 15 машини с ДЗЗС „ Сименс Трон “. Вторият локомотив ще носи името на различен български държател - Константин Тих Асен.

БДЖ получи последните два нови локомотива " Смартрон " в осъществяване на контракта с ДЗЗД „ Сименс Трон “ за доставка на общо 15 от тях. С идването на тези два локомотива договорът е изпълнен предварително, според който доставката би трябвало да бъде осъществена до края на 2021 година

Двата локомотива бяха пуснати в придвижване на публична гала в депото в Подуяне, мястото, което цар Борис III постоянно посещавал, с цел да следи процеса на работа в железницата. Всеизвестен е обстоятелството, че той бил извънредно огромен фен на железницата, труженик за нейното развиване в България и дееспособен ватман на парен локомотив.

Поради това, на церемонията беше поканен неговия наследник Симеон Сакскобургготски, който си спомни за детските години, когато татко му го е качвал в парните машини, които персонално е управлявал. В знак на почитание към работата на железничарите той подари БДЖ неповторим портрет на цар Борис III в железничарска униформа.



Информация за историята на владетелите, на който са кръстени локомотивите, може да бъде налична за всеки, разполагащ с таблет или смарт телефон. Всички локомотиви " Смартрон " на БДЖ разполагат със характерен QR код, при сканирането на който посредством мобилно устройство се появява информация за историята на самия държател.

Друга забавна детайлност е, че на челото на всеки " Смартрон " е изобразена по една писмен знак от глаголицата, което е самобитен метод за разпространение и предпазване на българските полезности и богата история.

След доставката на нови локомотиви и приключването на ремонтната стратегия на БДЖ, се чака доста възстановяване на услугата като време-пътуване и понижаване на насъбраните закъснения от дефицит на машини и пораждане на чести повреди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР