Симеон Николов Димитров - това е светското име на Негово

...
Симеон Николов Димитров - това е светското име на Негово
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: От диригент и първи декан на Богословския факултет до глава на Българската православна църква

Симеон Николов Димитров - това е светското име на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Роден е на 15.10.1945г. в гр. София. След довеждане докрай на главното си обучение, е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш.

Следва в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София и прави богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия.

През 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пение и става диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София.

Постриган е в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим в Троянската Света обител през 1975. Същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25.03.1976г. в столичния катедрален храм " Св. Неделя " и за йеромонах.

От 1975 г. той е диригент на Софийския духовнически хор, а от 1977 година е и старши учител по източно-църковно пение и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година

По време на това негово служение е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Максим.

От 1981 архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като подобен е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

В края на 1989 година свещеник Неофит става ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26.07.1991 година е определен и за пръв декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година

През 1994 година е канонически одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001 година по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

През 2008 Русенски митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет.

През 2010 Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от Президента на Република България с медал " Св. Кирил и Методий " – огърлие " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ", за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ".

На 24 февруари 2013 година на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като Патриарх Български е осъществена още същия ден в катедралния храм " Св. Александър Невски ".

Първата си света Литургия като кириарх на Софийската св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 година, в катедралния столичен митрополитски храм " Св. Неделя " в съслужение с архиереи и духовници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР