Симеон Караколев: Земеделците не сме лендлордове, а работим!

...
Симеон Караколев, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация – НОКА, Сдружение
Коментари Харесай

Симеон Караколев, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация – НОКА, Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето” - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 10.02.2024 г.

Решенията на МС за селското стопанство

“Какво е впечатлението ви от вчерашната поредна среща и състоялата се пресконференция в МС? Аз разбрах, че ще ви бъдат отпуснати около 150 милиона лева от Държавен фонд “Земеделие”, ще има друго финансиране от Министерство на земеделието, ще има работа върху законови норми и както каза премиерът Денков - разбрали сме се за всичко, ще обсъдим и ще подпишем. Така ли е?” започна разговора Беновска. Караколев заяви, че цяла седмица не е спирал да говори и затова не е участвал като оратор на срещите, но са се обединили около изпълнение на финансовите искания за всички сектори, с изключение на зърнопроизводството - същите ставки от 2022 и 2023 година, а зърнопроизводителите са приели подхода всички стопанства до 3 000 декара, около 25 000 в страната, да получат до 20 лева на декар безусловно. “Всички изчисления показват категорично, че тези стопанства са сериозно потърпевши от тенденциите на пазара. Средните стопанства от 3 до 6 000 декара ще получат по-малка ставка с доказване на разходите и стопанствата до 10 000 декара, а тези над 10 000 няма да получават средства” отбеляза Караколев. Относно законодателния пакет Караколев заяви, че са се обединили около 7 закона, които ще са готови в кратък срок за влизане в МС и НС за гласуване. По отношение на Зелената сделка и либерализацията - исканията остават непроменени - България да настоява за отпадане на сериозните екологичните изисквания и квотният механизъм на пазара да остане. Беновска отбеляза, че остава впечатление, че има разединеност в сектора и не е ясен критерият, по който се разединяват и попита Караколев колко процента от сектора спира да протестира, защото е удовлетворен от договореното. Караколев отговори, че на протестите в страната са били около 12 000 души, около 7 000 машини и от тях 11 500 души спират да протестират. Водещата сподели, че преди малко в ефир е бил Венцислав Върбанов, екс-земеделски министър, Национална асоциация на зърнопроизводителите – НАЗ, които продължават да протестират и не са 500 души. Караколев отговори, че това ще се види, когато излязат на протест и няма да спори. Той отбеляза, че в България има над 200 браншови организации с членска маса между 2-ма и 8 000 души.

Богатството на фермерите - възможно

Беновска коментира, че изглежда сякаш има голям процент лендлорд-ове, джипове, дрехи, Малдиви и т.н. и специално публикация на споменат за един от най-едрите зърнопроизводители в Южна България казва - “призвани сме да бъдем богати”. Караколев каза, че не е убеден, че това е подходящото мото. “Знаете ли, че във Великобритания фермерите са едни от най-богатите и в най-висшата класа на обществото? Трябва ли българските фермери да се срамуват, че са такива и че не могат да мечтаят да са такива? Не мисля, че това е някакъв порок. Трудят се, изкарват по честен начин своите пари, плащат си данъците - какъв е проблемът? Има един голям дисбаланс в селското стопанство последните 30 години, който отделя сектор зърнопроизводство от всички останали като най-развит и конкурентоспособен, затова е важно да бъде подкрепен, защото това е флагманът на българското селско стопанство. Това, че различните партии през последните 30 години са наложили това - не е проблем на фермерите, а на браншовите организации, които през тези години са били в различните консултативни съвети към министрите и са давали такива съвети това да се случва. Затова направихме обединението под шапката на Българска аграрна камара, за да могат зърнопроизводителите да участват пряко във всичко случващо се в целия сектор. Това е тенденцията, която ще направи баланса между всички сектори” заяви Караколев.

Регистър на малките земеделски производители

Беновска сподели, че преди 10-тина години заедно с проф. Греков, министър на земеделието и храните, са започнали да правят регистър на малките земеделски производители, които продават своята домашна продукция по пазарите. “Имате ли хуманно отношение към тези производители, за да можем и тях да ги закриляме?” попита Беновска, а Караколев отговори, че те са отражение на това, което се случва в държавата и тяхната липса е резултат на отношението към земеделските производители. Той подчерта, че е чел много коментари на хора и блогъри, които предпочитат да пазаруват в големите вериги и да си купуват чужда храна и именно това отхвърляне определя липсата на дребните земеделски производители. “Борим се срещу нормативното от държавата ограничение един фермер със 100 овце да прави сирене и да го продава в София. Фермерът, който е направил сиренето, няма да го продаде в Бяла черква - там пазар няма. Трябва да дойде в голям град, но нормативно това му е забранено. Виждате ли какви парадокси има?!” коментира Караколев. Беновска отбеляза, че именно такива инициативи отиват на родолюбието на Караколев и напомни, че той е развял флага на Рожен. “Това беше най-одобряваното събитие от българите по изследване на “Галъп” за 2023 година” подчерта Караколев.

Беновска пожела да чуят думите на министър Вътев от вчерашната среща.

Кирил Вътев: Това, което е договорено и в неделя ще бъде окончателно записано и в понеделник записано, касае абсолютно всички.

Протестна готовност до подпис на споразумението

Караколев коментира, че мерките за помощта в Украйна касаят абсолютно всички земеделски сектори, без зърнопроизводство, за което има допълнителен финансов пакет. “Нямаме споразумението черно на бяло още, да си го кажем. Когато дойде, трябва да го обсъдим с управителните съвети и при съгласие от тяхна страна, ще преминем към подписване. Ако има в споразумението текст или не може да влезе текст, който предварително сме заложили - няма да го подпишем. Ако смея да бъда точен - протестната готовност до подписването остава” заяви Караколев.

Така завърши разговорът между Симеон Караколев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР