Симеон Караколев, председател на браншовата асоциация: Става страшно, ако болестта

...
Симеон Караколев, председател на браншовата асоциация: Става страшно, ако болестта
Коментари Харесай

Чумата донесли бежанци от Турция

Симеон Караколев, ръководител на браншовата асоциация: Става ужасно, в случай че заболяването по животните продължи


Жителите на странджанското село Кости не могат да прежалят добитъка си. Над 400 овце и кози бяха избити, с цел да се предотврати преместването на чума по дребните преживни животни (ДПЖ). Избитите овце и кози са от две ферми и един частен двор. Те са загробени на място с 4 тона негасена вар.

Стопаните към момента не могат да си обяснят по какъв начин е пренеса болестта до къщите и дворовете им. Някои от тях считат, че това е дело на бежанци, които са спали по кошари в Турция. Напълно допустимо е болестта да се придвижи с облекла и обувки, считат хората.

“Преди няколко дни получихме сигнал за инфектирани животни, взехме проби и лабораторно заболяването бе доказана ”, обявиха от Агенцията по храните в Бургас ден откакто животните бяха загробени. “Обнадеждаващото е, че селото е географски отдалечено и единствено един единствен път води до него ”, разяснява доктор Георги Митев, началник на ветеринарите.

Общо пет са огнищата на заболяването, само че в случай че болестта трансферира тези региони ще стане ужасно, съобщи пред “Труд ” Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По наша информация болестта е почнала от село Кости, когато на паша са били заболели и здрави животни, добави той.
 За умъртвяването на животните оказват помощ и органите на реда. За умъртвяването на животните оказват помощ и органите на реда.
Заболяването е мощно заразно и се предава посредством храната, посочи Караколев. Най-често става, когато от изпражненията на болното животно се замърси тревата и по този начин се разболяват другите животни.

При 99% от случаите заболяването води до гибел, уточни овцевъдът. Затова и мъртвите животни не се транспортират до екарисаж, а се заравят в трапове до мястото на огнището. Ако заболяването излезе отвън засегнатите региони, ще пострадат хиляди фермери. В страната има над 1,3 млн. овце.

Ако заболяването не бъде овладяна, на България ще бъдат наложени ограничавания за експорт на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

“Отправихме зов към хората в засегнатите региони да не събират животните при паша и да ги извеждат единствено към фермата. Молим се болестта да не се популяризира отвън петте региона ”, уточни Караколев. “За доста от хората, които изгубиха животните си, това не е бизнес, а метод на живот. Това е прехраната им, тъй като те губят от неосъществени доходи от продажбата на мляко ”, сподели ръководителят на асоциацията.

В 10-километровата следена зона към огнищата, животните бяха сложени под оборен режим, т.е. да нямат връзка с други стада. Забраната за търговия с живи животни и продукцията, която излиза от тях, беше въведена не за задачите области, а единствено за обособените общини, където има наранени животни.

Няма заплаха за хората


Мляко и месо от инфектирани животни със знак „ елмаз “


Болестта чума по дребните преживни животни не е рискова за хората, млякото и продуктите от него, обявиха от Българската организация по сигурност на храните за “Труд ”. Със заповед на шефа на организацията Дамян Илиев е разпоредено тези артикули да се продават единствено в региона, където са създадени. Това се прави, тъй като посредством тях има заплаха от преместване на болестта. Затова на млякото, млечните артикули и месото от тези региони се слага маркировка с формата на стилизиран елмаз. Допуска се разпространяване в цялата страна на месо, мляко и млечни артикули, които са създадени от суровина, добита от засегнатите общини, единствено в случай че са минали през термична обработка, написа още в заповедта.

Симптоми на заболяването


Треска и температура до 40-41°С


Инкубационният интервал на болест­та чума по дребните преживни животни е от 3 до 7 дни. Заболяването стартира с неочаквана тресчица, като температурата доближава до 40-41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи, козината им е настръхнала. От очите, носа и устата стартира да изтича избистрен секрет. Два дни след стадия на тресчица се демонстрират признаци на диария. При по-леки случаи на протичане тя може да не се прояви. Малка част от заболелите животни оздравяват.

Заболяването протича в свръхостра, остра и подостра до хронична зараза. Свръхострата форма се следи най-вече при кози. При острото протичане на заболяването се демонстрират множеството от гореописаните признаци. Бременните болни животни помятат. При подострото протичане се развива пневмония.

Министър Порожанов видя обстановката в Шарково


Осигуряват идентични стада вместо парично обезщетение


Дават по 190-200 лв.

 Министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с хората от село Шарково и прилежащите общини. Министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с хората от село Шарково и прилежащите общини.
Ако има стопани, които не желаят да получат средства като отплата за евтаназираните овце и кози, ще им бъдат обезпечени идентични животни, които да отглеждат, откакто бъдат изпълнени ограниченията за биосигурност в засегнатите общини. С това се ангажира министърът на земеделието Румен Порожанов, който през уикенда се срещна с хората в засегнатото от болестта чума по ДПЖ село Шарково и прилежащите общини. Той изясни персонално на стопаните, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и международни ветеринарни ограничения, които България се е задъжила да съблюдава. По думите му, в случай че не се подхващат бързи ограничения, има заплаха болестта да се популяризира в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничавания за експорт на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

Въпреки че плановете по пазарни цени демонстрират компенсации от приблизително 225 лв. за животни под селекционен надзор и 140-150 лв. за останалите, министърът се ангажира обезщетенията да бъдат повишени до най-малко 190-200 лв. на евтаназирана коза или овца. Стопаните обаче желаят 300 лева на овца и 700 лева на коч.

Засилват се и ограниченията за биосигурност в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на обитаемоте места в 10-километровата зона за наблюдаване към огнищата се вкарват в употреба площадки за стерилизация, на която подлежат всички преминаващи транспортни средства и хора.

Фермерката Дойка Панайотова:


Раждат агънца, в случай че бяха заболели щяха да помятат


Стопаните излязоха на протест

 Преди дни животновъди блокираха пътя от разклона на гр. Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа, само че това не избави животните им. Преди дни животновъди блокираха пътя от разклона на гр. Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа, само че това не избави животните им.
Чума по животните в нови три села – новината гръмна броени дни след загробването в Кости. Този път – край Ямбол. Селата са Странджа, Шарково и Крайново, а животните там са близо 2000.

Фермерите обаче се подвигнаха на протест и блокираха пътя край Болярово, навръх разклона, водещ към трите села. Започна огромното надлъгване. Ветиринарите минаха по черни пътища и стигнаха до село Крайново. Фермерите от останалите две села стояха на разклона цяла нощ, с последна вяра, че ще опазят животните си.

“Имам 800 овце и кози. Ако животните ми бяха заболели, преди два дни нямаше да имам родено агне. Затова аз споделям, че моите животни са здрави, тъй като раждат ”, съобщи пред “Труд ” фермерката от Шарково Дойка Панайотова. “Пробите бяха взети преди 21 дни. Ако имаше болест, към този момент щяха да са измрели ”, съобщи фермерката.

Помощ


От на следващия ден стартира изплащането


Още на следващия ден стартира изплащането на компенсациите на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с установено заболяване чума по дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области, оповестиха от Министерството на земеделието. Регистрираните аграрни стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Всички стопани – претенденти за подкрепяне по схемите за животни по линия на директните заплащания от засегнатите общини, в период от 15 дни след ликвидирането на огнището, би трябвало да подадат заявление за форсмажорни условия по пример в регионалните дирекции на Държавна фирма “Земеделие ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР