Силвия Щьобер, 47-годишният руски бизнесмен Андрей Якунин, син на руския

...
Силвия Щьобер, 47-годишният руски бизнесмен Андрей Якунин, син на руския
Коментари Харесай

Какво е правил синът на руски олигарх в Норвегия?

Силвия Щьобер,

47-годишният съветски предприемач Андрей Якунин, наследник на съветския олигарх Владимир Якунин, който е непосредствен поддръжник на Путин и някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), се намира в норвежки затвор, където го чака правосъден развой. Андрей, който има и съветско, и английско поданство, е бил арестуван на 17 октомври в Хамерфест, Северна Норвегия. Яхтата, с която e пътувал, е арестувана, а дронове и други негови електронни устройства са иззети. Междувременно му е повдигнато обвиняване.

С дронове над Шпицберген

Прокуратурата го упреква в нарушение на член 4 от Закона за глобите, който не разрешава на съветски жители да употребяват дронове в Норвегия. Якунин е признал, че е правил фотоси с дронове към Шпицберген и край норвежкото крайбрежие. Якунин обяснил, че е търсил планински направления и подобаващи места за правене на фотоси измежду природата. Като английски жител той не е работил нелегално, твърди юристът му Йенс Херстад. На борда на яхтата обаче е открит и съветският паспорт на  Якунин.

Северният архипелаг Шпицберген, където е снимал Андрей Якунин, е от стратегическо значение за сигурността и стопанската система на Норвегия. Русия претендира за правото на рандеман на потребни изкопаеми и добива там въглища. Норвегия пък е разположила голям брой сондажни платформи за петрол и газ край брега.

Напоследък постоянно се следят безпилотни летателни апарати над енергийната инфраструктура – да вземем за пример над  газови и петролни платформи, както и над летища. Този факт, както и детонациите по газопроводите " Северен поток "   накараха Норвегия да ускори ограниченията за сигурност. Военните са приведени в нараснала бойна подготвеност, а министър председателят Йонас Гар Стьоре твърди, че Русия прави към все по-рискови разследващи действия.

Арестуваният е бил критик на войната

Якунин е един от седмината руснаци, задържани в Норвегия в рамките единствено на няколко дни. Всичките те са упрекнати за правене на неразрешени фотоси и използването на дронове. Очаква се страната да експулсира различен обвинен за шпионаж в интерес на Русия, който има бразилско поданство.

Арестуваният Андрей Якунин стана прочут с рецензиите си против войната на Русия в Украйна. Въпреки това той се е облагодетелствал от „ системата Путин “ посредством татко си Владимир, както демонстрират изследванията на редица медии, в това число съветската платформа " The Insider ". Разследващ екип на опозиционера Алексей Навални е разкрил по какъв начин Якунин-баща е раздавал поръчки на сина си посредством мрежа от офшорни компании. Андрей Акунин има лична компания, която се занимава главно с хотелиерски бизнес и има адресни регистрации в Лондон и Италия.

Бащата - Владимир Якунин - е прочут най-много като някогашен началник на съветската железопътна компания. В предишното е работил и за руската Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и е бил непосредствен сподвижник на Владимир Путин. Разследванията за хипотетично заграбване на средства не доведоха до нищо, разчу се, че очевидци са били заплашвани.

Мрежа за въздействие в Европа

Смята се, че ултраконсервативният хардлайнер Владимир Якунин е построил мрежа за въздействие в Западна Европа. В някои източноевропейски страни Якунин също е съумял да откри проводници на въздействие. В Чешката република той открива връзки с Милош Земан, който през 2013 година стана президент на страната и поредно защитаваше проруски позиции.

От анексията на Крим през 2014 година Якунин-баща е в санкционния лист на Съединени американски щати, само че не и в този на Европейски Съюз. Синът му Андрей също не попада там.

Андрей Якунин ще бъде изправен пред съда на 29 ноември, заяви норвежката медия NRK. В обвинителния акт се показва, че сред 3 август и 6 септември той е бил на Шпицберген и неведнъж е употребявал дронове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР